Koncert francuske muzike, „šetnja kroz Pariz“, radionica za decu, projekcija filma, stručno vođenje – brojni zanimljivi propratni programi ove nedelje dostupni su Novosađanima u okviru izložbe radova Anrija de Tuluza Lotreka u kulturnoj stanici Svilara.

Interesovanje za Lotrekom sve je veće. Samo u prvih pet dana, izložbu u Svilari posetilo je više od hiljadu ljudi, a osim radoznalosti kada su u pitanju njegovi radovi, publiku je primamio i prateći program.

Druga nedelja izložbe počinje uz zvuke „gipsy jazz-a“ u izvođenju „French jazz“ benda. Njihov nastup zakazan je za 9. jul, sa početkom u 20.30 časova. Trio čine dva Novosađanina i Francuz – tri vrsna muzičara koji se više od 20 godina bave muzikom. Svaki od njih izgradio je karijeru u brojnim grupama, a sada su višegodišnje znanje i ljubav prema muzici spojili u melodije koje će na trenutak sve posetioce Svilare povesti na svojevrsno muzičko putovanje do Francuske.

Povezana vest:  Radionica poznatog plesnog i pozorišnog umetnika Willyja Pragera u Beogradu

Sreda, 10. jul biće posebno interesantna najmlađima koji će od 10 do 12 časova imati prilike da učestvuju u radionici „Oh la la….ta divna Francuska“. U sklopu radionice, deca će se upoznati sa tehnikom pravljenja kolaža, a njihova tema biće Francuska. Za isti dan od 20:21 čas zakazana je projekcija nemog filma „Sedam godina nesreće“ uz muzičku pratnju.

Povezana vest:  Roman "Ultima", završnica trilogije "Maestra" L. S. Hilton u prodaji

Šetnja kroz Lotrekove radove i Pariz

Drugo po redu stručno vođenje kroz izložbu biće organizovano u subotu 13. jula, a ovog puta tema će biti „Druga strana ulepšane stvarnosti“. Kustos će biti istoričar umetnosti iz Galerije Matice srpske, Nikola Ivanović, a stručno vođenje počeće u 20:21 sat.

Lotrek je u svojim radovima bio iskren i realan, ne pretendujući da stvarnost ulepšava. Njegov umetnički svet su oni ljudi i prostori na kojima se, na trenutak, brišu rasne, rodne i klasne granice. Njegovi klovnovi, plesačice, alkoholičari, ugledna gospoda u društvu, dame „sumnjivog morala“ pokreću pitanje dvostrukih vrednosti građanskog sveta u kojem je živeo. Sa druge strane ulepšane stvarnosti kriju se i pitanja etike savremenog čoveka i njegovog odnosa prema sličnim fenomenima drugih epoha.

Povezana vest:  Predstava "Trtmrtživotilismrt" na sceni "Kult"

Na kraju ove nedelje, 14. jula biće održano predavanje „Duša Monmartra“ u 20:21 sat. Predavanje koje će održati dr Sofija Perović – sorbonski đak i stipendistkinja Vlade Francuske, zamišljeno je kao šetnja Parizom Anrija de Tuluza Lotreka: prisutni će saznati nešto više o mestima koja je umetnik posećivao, gde je ispijao apsint i kreirao koktel „Zemljotres“, preko osvrta na muziku, ples i pozorišta u kojima je pronalazio svoje društvo i inspiraciju.

Ulaz na izložbu, kao i sve ostale programe je besplatan, a izložba će trajati do 20. jula.