Na ovogodišnjem konkursu za Nagradu dečje kritike  tri knjige u izdanju Kreativnog centra osvojile su nagradu Dositejevo pero 2020.

Roman LUTANJA BAŠTENSKIH PATULJAKA Gordane Maletić osvojio je prvu nagradu i postao dobitnik Dositejevog pera 2020. u kategoriji knjiga za mlađi uzrast.

Knjiga PRINCEZIN GLOBUS Vesne Aleksić osvojila je treću nagradu i postala dobitnik Dositejevog pera 2020. u kategoriji knjiga za mlađi uzrast.

Roman ŠUMSKI DERBI Zlatka Vasića osvojio je treću nagradu i postao dobitnik Dositejevog pera 2020. u kategoriji knjiga za stariji uzrast.

Konkurs za Nagradu dečje kritike Dositejevo pero ustanovili su 1997. godine Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Biblioteka Dositej Obradović i Organizacija Prijatelji dece opštine Voždovac prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta.

Povezana vest:  Otvoren Virtuelni muzej Mihajla Pupina

Ove godine prispelo je 54 naslova iz produkcije za 2019. godinu.

U dečjem žiriju bilo je 200 učenika iz beogradskih osnovnih škola.

Nagrade će biti dodeljene u novembru.

Svojim romanom Lutanja baštenskih patuljaka nagrađivana autorka Gordana Maletić uvodi čitaoce u tajanstveni svet neobičnih junaka. Baštenski patuljci možda za nekoga predstavljaju samo ukrase u cveću, ali to ne važi i za autorku koja zna njihovu tajnu. Njena priča počinje u trenutku kada Cvetko i Dubravko dospevaju u baštu devojčice Mile, ali ubrzo potom i nestaju iz nje bez traga. Za devojčicu i njenu porodicu taj nestanak ostaje obavijen velom tajne, ali pred čitaocima, koji su u ovoj priči tajni saputnici, dvojica patuljaka oživljavaju i otkrivaju svet sakriven od znatiželjnih pogleda ljudi.

Povezana vest:  Intelektualni obračun Eelbeka i Levija konačno na srpskom

Princezin globus  višestruko nagrađivane autorke Vesne Aleksić  je četvrta knjiga iz serijala o princezi Sofiji. U ovoj knjizi, jedna netipična, savremena princeza suočava se s novim izazovom – kako se pripremiti za polazak u školu? Edicija Princeza Sofija namenjena je čitaocima početnicima i, shodno tome, dizajnersko i tehničko oblikovanje prilagođeno je potrebama onih koji tek ovladavaju ovom veštinom – u knjigama su zastupljeni veći font i prored kako bi se deci olakšalo čitanje.

Romanom Šumski derbi nagrađivani autor Zlatko Vasić nam donosi priču u kojoj je priroda glavna junakinja. Pred očima čitalaca oživeće stabla Dubokog jendeka u borbi za svoj dom. Nevolju u njihov kraj doneće drvoseče pretnjom da će poseći šumu po nalogu iz grada. Jedini način da se odbrane jeste da pristanu na fudbalsku utakmicu, odnosno opkladu s drvosečama, u kojoj će pobednik dobiti Duboki jendek. Simpatični junaci ove priče, tim Tri zvezde, uz pomoć lugara i stanovnika šume, hrabro će se suočiti s brojnim preprekama na tom putu. Naučiće da je fudbal igra za koju su potrebne spretne noge, pametna glava, ali i veliko srce čitavog tima koje zajednički kuca za istu stvar – a to je odbrana doma.

Povezana vest:  Koncert pijaniste Nenada Ivovića iz Tel Aviva u Gvarneriusu