Moscow-City-Ballet-u-BeograduMoskovski balet izveo „Labudovo jezero“ Čajkovskog u SC

 

U svetu proslavljeni ruski baletski ansambl Moskovski balet (Moscow city balet), nastupio je prvi put pred našom publikom u utorak uveče u Sava centru gde je uz ovacije 4000 posetilaca izveo klasični balet „Labudovo jezero“ Petra Iliča Čajkovskog.

Proslavljena baletska trupa, koju je 1988. godine osnovao ugledni ruski koreograf Viktor Smirnov-Golovanov, nekadašnji solista Boljšog teatra, sada poznat po strogosti i visokim zahtevima prema igračima, doslednom zalaganju za tradicionalni klasični balet kao osnovu svakog umetničkog plesa, vrhunskom igrom oduševila je našu publiku.

Povezana vest:  Najlepše pesme Rusije 8. oktobra u Sava centru

Iako su cene karata za predstavu  bile visoke  1.500, 2.000 i 2.500 dinara, Sava centar je bio ispunjen do poslednjeg mesta u parteru i na balkonu a medju publikom bila su i brojna mala deca.

Ansambl  koji više od dve decenije sa  ogromnim uspehom širom sveta pronosi lepotu svog nacionalnog kulturnog nasledja, klasične baletske igre osobene  ruske škole plenio je autentičnim izvodjenjem romantičarskog baleta svog sunarodnika koji je od prvog izvodjenja 1877.godine u Moskvi u Boljšom teatru do danas sinonim za balet i ne skida se sa repertoara baletskih kuća širom sveta.

Povezana vest:  Peto, jubilarno izdanje Opere na vodi – ne propustite da budete deo svetskog muzičkog spektakla

Najlepša oda igri komponovana prema legendi o začaranim devojkama pretvorenim u labudove, fantastični svet bajke i mašte, ljubav princa Zigfrida i Odete, izvedena je u utorak na sceni Sava centra uz burne aplauze a već u sredu uveče na istom mestu Moskovski ansambl izvešće drugi balet Čajkovskog „Krcko Oraščić“.

Moskovski balet je poznat po visokom igračkom kvalitetu ansambla, kao i po gajenju tradicije ruske baletske škole. Prvi put je nastupio izvan Rusije u Seulu 1989. godine, a do sada su gostovali u Poljskoj, Belgiji, Kipru, Velikoj Britaniji, Egiptu, Nemačkoj, Hong Kongu, Japanu, Izraelu, SAD, Kini, Singapuru, u Velikoj Britaniji gde je od 1991. godine imao preko 1 200 nastupa.

Povezana vest:  Laguna predstavila knjigu "Koliba-misli za svaki dan u godini"