Sherlock 02Izložba o Šerloku Holmsu u Muzeju grada Londona

Muzej grada Londona organizovaće ove jeseni izložbu posvećenu Šerloku Holmsu.
Muzej je danas saopštio da će na izložbi posvećenoj viktorijanskom detektivu koga je „stvorio“ Artur Konan Dojl biti izloženi različiti predmeti od Dojlovih rukopisa do kaputa koji Benedikt Kamberbač nosi u BBC-ovoj seriji „Šerlok“.
Ovo je prvi put ikada da ovaj muzej organizuje izložbu posvećenu fiktivnom liku, piše AP i dodaje da je Holms jedan od onih retkih likova koji su „preživeli“ svog tvorca i i dalje intrigiraju publiku.
„Mnogo ljudi misli da je on stvarna osova“, kaže kustos Aleks Verner i dodaje da nove generacije otkrivaju Holmsa zahvaljujući „živopisnoj“ adaptaciji BBC-a.
„Ovo je trenutak da kažemo: Evo jedne od ikona Londona. On je pomogao da London postane to što jeste“, rekao je Verner.
Izložba, koja se otvara 17. oktobra i koja će trajati do 12. aprila, prati poreklo Holmsa kroz seriju romana koje je napisao lekar Konan Dojl ali i njegovu evoluciju kroz brojne pozorišne, filmske i televizijske adaptacije.
Cilj izložbe je da se „sljušte slojevi“ lika koji je istovremeno i oštroumni detektiv i forenzičar i narkoman-boem i arhetip Engleza.
Kustosi izložbe imali su na raspolaganju veliku kolekciju viktorijanskih kostima i predmeta pa će tako posetioci moći da vide i špric iz 19. veka i prisete se da je Holms dosadu otklanjao sedmoprocentnim rastvorom kokaina u vodi.
Slobodna biblioteka FIladelfije pozajmila je rukom pisanu priču Edgara Alana Poa „The Murders in the Rue Morgue“ (Ubistva u mrtvačnici Ru) koja se smatra prvom modernom detektivskom pričom i omiljenom pričom iz detinjstva Artura Konana Dojla.
Na izložbi će se naći i portret Dojla koji je 1897. uradio Sidni PAdžet koji je radio i ilustracije za pričce o Holmsu. Kustos Pat Hardi, zadužen za likovnu zbirku muzeja, kaže da je Padžetu Konan Dojl poslužio kao inspiracija za doktora Votsona svojom građom i brkovima.
Moderni Šerlok, pak, ne bi bio kompletan bez Belstafovog kaputa koji Kumberbač nosi u „Šerloku“ i koji je postao neizostavan modni detalj.
Biće izložebe i slike, fotografije i flajeri iz poznog 19. veka, ilustracije američkog umetnika Džozefa Penlija…

Povezana vest:  Poslednje vođenje kroz izložbu EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES 26. februara u Novom Sadu