Beogradsko_dramsko_pozoriste_„Derviš i smrt“ u režiji Slobodana Ćustića

 

Na Maloj sceni Beogradskog dramskog pozorišta sutra (u nedelju) uveče biće premijerno izvedena još jedna verzija romana „Derviš i smrt“ Meše Selimovića, ovoga puta u dramatizaciji i režiji glumca Slobodana Ćustića.

Ćustić igra Ahmeda Nurudina, a partner na sceni biće mu Miloš Lazić u ulozi Bećira.

-U Mešinom romanu ‘Derviš i smrt’ pronašao sam nešto što me je već posle prve pročitane stranice zaustavilo. Snažan prikaz najveće čovekove muke – sumnje. Sumnja u sve i dilema oko svega su neiscrpni bunar duhovnosti i neispitanih tajni ljudske duše kojom se Meša bavi – obrazložio je Ćustić u najavi predstave.

Povezana vest:  Detektivski triler „Proleće inspektora Ričardija“ u prodaji

On je istakao da je osnovni motiv nastajanja ove predstave njegova „duboka fascinacija neponovljivim načinom na koji Meša to radi“.

-Selimovićeva izjava u romanu ‘Ja nemam dva srca, jedno za ljubav, drugo za mržnju’ jeste nešto najhrabrije, najčasnije i najveličanstvenije što može reći jedan čovek – ocenio je on.

U ovom projektu Ćustić potpisuje i scenografiju i izbor muzike, kostimograf je Dušan Šorđan, a majstor tona Zoran Jerković.

Povezana vest:  Izložba „Život je pozornica“ u Institutu Servantes

Ćustić je rođen 1958. u selu Osinja kod Dervente. Završio glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Stalni je član BDP-a, glumio je u velikom broju filmova i te-ve serija i režirao je 15 predstava u amaterskim pozorištima širom Srbije.

U Beogradu je na aktuelnom repertoaru i „Derviš i smrt“ u režiji Egona Savina u Narodnom pozorištu.