Sedmi festival ruske muzike Kustendorf Klasik, zajednički projekat poznatog srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije «Gasprom njeft», završen je uz svečanu dodelu nagrada.
Zlatnu matrijoška u kategoriji uzrasta od 13 do 17 godina, osvojio je Valerij Makaron, tenor, AMU pri Akademiji „Čajkovski“, Moskva. Druga nagrada, srebrna matrijoška, pripala je Aleksandar Tjanu, flauta, Moskovska specijalna muzička škola „Gnjesin“, Sankt Peterburg dok je treća dodeljena Miroslavu Bataljonok, klarinet, Republička gimnazija pri Beloruskoj muzičkoj akademiji, Minks.
U drugoj starosnoj kategoriji od 18 do 25 godina, zlatna matrijoška pripala je Mihajlu Živojinoviću, harmonika, Muzička akademija, Istočno Sarajevo. Drugu nagradu dobila je Anastasija Mihnovec, sopran, Beloruska državna akademija, Minsk, a bronzana matrijoška dodeljena je Ani Savkina, violina, Muzička akademija, P.I.Čajkovski, Moskva. Najbolje je izabrao žiri u čijem su sastavu bili: Jekaterina Dulova, predsednica žirija i rektor državne Muzičke akademije iz Belorusije, Anja Đorđević, kompozitor i Aleksandar Madžar, pijanista.
Najavljujući naredni festival, osnivač Emir Kusturica rekao je: „Svaki put na isti način se dijalektički smenjuju oni koji su dotakli nebo i oni koji pružaju ruke da ga dotaknu radeći svoj posao. Ja sam više nego srećan što iz godine u godinu dobijamo prave rezultate zato što se tu uistinu razmenjuju iskustva onih koji su uspeli da svoju tehniku i svoju umetnost unaprede u meri u kojoj je to neophodno da bi postigli komunikaciju u čitavom svetu – istakao je Emir Kusturica i dodao da se nada da će sledeći festival biti samo nastavak ove prič i dodao: „Svaki put kada festival dođe do kraja i vidim lica ovih mladih ljudi, dobijem ideju sadržanu u jednoj rečenici iz Alana Forda: ‘Danas sam odlučio da živim svoj život do kraja’“, rekao je Kusturica.

Povezana vest:  Manifestacija „Dani Romulijane“ u rimskoj carskoj palati od 20 do 25. avgusta

Festival je završen koncertom violončeliste Nareka Haknazarjana, narodnog umetnika Jermenije, violiniste Hačatura Almazjana i baritona Efima Zavaljnog, kao i „Kragujevčkog pevačkog društva“ u pratnji Južnosahalinskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjana.

Na programu su bile Varijacije na temu Čajkovskog Arenskog, Antiformalistički raj Šostakoviča i premijera dela Tarantulae Cadenzas Đovanija Soline, koje je specijalno pisano za „Kustendorf klasik“.

Povezana vest:  Na veliku radost mališana „Moja super bojanka" nalazi se u prodaji

Tokom prethodnih večeri u Drvengradu su sa Simfonijskim orkestrom „Kustendorf“, koji je predvodio dirigent Srboljub Dinić, nastupili su ruski violista Jurij Bašmet i pijanista Aleksandar Madžar, kao i bariton Vasilij Gerelo uz klavirsku pratnju Olega Vajnštajna.

Kustendorf Klasik daje priliku mnogim izvođačima da prvi put nastupe na tako visokom nivou, da se upoznaju sa majstorima umetnosti, da podele iskustva i utiske sa vršnjacima iz drugih zemalja. I, što je najvažnije, festival postaje odskočna daska za razvoj muzičke karijere.

Povezana vest:  Počinje prodaja ulaznica za 10. beogradsku Noć muzeja: JEDNA KARTA OTVARA 60 VRATA