Bezvremeni klasik Blaga je noć govori o propasti bića stvorenog da bude voljeno, suviše romantičnog da bi moglo da se suprotstavi svom vremenu, suviše blagog da bi znalo mudro da ostari. Nastao iz pera čuvenog Fransisa Skota Ficdžeralda, posle Velikog Getsbija smatra se jednim od njegovih najpopularnijih romana. U izvanredno lirsko ostvarenje Blaga je noć Ficdžerald je pretočio suštinu sopstvenog života, verno oslikavši doba materijalizma, sazdanog na krhotinama ideala i neostvarenih snova.

Povezana vest:  Četvrto izdanje romana „Znamenje anđela" Dejana Stojiljkovića

U periodu između Prvog svetskog rata i pada Volstrita, Francuska rivijera je bila mondensko mesto u koje su bogati Amerikanci rado dolazili. Među najpoznatijim posetiocima su i glavni junaci Ficdžeraldovog romana, mladi psihijatar Dik Dajver i njegova supruga Nikol, koji privlače pažnju gde god da se pojave. Ljubavnu priču ovog neobičnog para upoznajemo iz ugla prelepe mlade glumice Rouzmeri Hojt, oduševljene njihovim šarmom i nesvesne mračnih tajni na kojima se njihov brak zasniva. Očaran Rouzmerinom mladošću i lepotom, Dik će morati da preispita svoja osećanja prema Nikol, ali i zanesenost koju oseća.

Povezana vest:  Priča o velikoj i grešnoj ljubavi: U čarobnoj noći

Autor romana i kratkih priča Fransis Skot Ficdžerald smatra se jednim od najvećih američkih književnika XX veka. Njegova dela predstavljaju pravu paradigmu dvadesetih godina prošlog veka, takozvanog doba džeza. Autor je vanvremenskih dela, među kojima su: Lepi i prokletiVeliki GetsbiBlaga je noć S one strane raja. Pripadnik je briljantne, takozvane „izgubljene generacije“, zajedno sa Foknerom, Hemingvejom, Dos Pasosom i Tomasom Vulfom.

Povezana vest:  „Žena sa cvetom od papira“ čuvenog Donata Karizija uskoro u prodaji

Osim klasika o zlatnim tridesetim godinama prošlog veka pod nazivom Blaga je noć, u Vulkan izdavaštvu možete pronaći i Ficdžeraldov najpopularniji roman Veliki Getsbi.