Ove godine navršilo se 60 godina od objavljivanja prve knjige Dobrice Erića. Povodom tog značajnog jubileja izdavačka kuća Kreativni centar objavila je novo izdanje knjige Naša gošća godina, uz maestralne ilustracije Marice Kicušić.

„Erić piše pesme kao što tkalja tka ćilim ili kao što devojka veze vez: s puno šara, boja, ukrasa, koji se prepliću i prelivaju. Zato njegove pesme liče na ucvetale voćke u proleće i na grane teške od plodova u jesen“, rekao je Dragiša Vitošević, poznati srpski književni istoričar, teoretičar, kritičar, pripovedač i antologičar.

Veliki pesnik, pisac i novinar Dušan Radović istakao je: „Šarene slikovnice Dobrice Erića prepune su lepih imenica i lepih prideva, bogate kao krošnje drveća, uzavrele kao košnice, guste kao život u travi. Presipaju se od obilja, jedva staju u usko korito njegovih stihova“.

Dobrica Erić, pesnik, prozni i dramski pisac, rođen je 1936. godine u selu Donja Crnuća, u Gruži, u Šumadiji. Tu je, čuvajući stada i obrađujući zemlju, proveo čitavu mladost. Svoj zavičaj, detinjstvo i drage osobe opevao je u mnogim pesmama. One su pune slika i boja, setnih osećanja i radosti. Satkane su od šara i čarolija, od ljubavi prema prirodi i čežnje za detinjstvom. Svet u suncokretu, prvu zbirku pesama, objavio je 1959. godine. Kao profesionalni pisac i kazivač svojih pesama, Dobrica Erić je u zrelim godinama živeo u Beogradu, ali i u svom rodnom kraju, koji je zauvek ostao motiv njegovih stihova. Umro je 2019. godine.

Povezana vest:  Počela prodaja ulaznica za 13. Noć muzeja

Knjiga Naša gošća godina nastala je u vreme kada je Dobrica Erić bio član redakcije Poletarca, poznatog časopisa za decu koji je izlazio u Beogradu sedamdesetih godina XX veka. Sećajući se tog perioda, Dobrica Erić je pričao o tome kako je pred svojim velikim prijateljem Dušanom Radovićem, tada glavnim urednikom Poletarca, govorio pesmu o godišnjim dobima. Ona se Dušanu Radoviću toliko dopala da ga je nagovorio da opiše sve mesece. Tako je nastala ova zbirka, a prvo objavljivanje bilo je upravo u Poletarcu. Ove godine navršilo se 60 godina od objavljivanja prve knjige Dobrice Erića. Obeležavajući taj jubilej, izdavačka kuća Kreativni centar objavila je knjigu Naša gošća godina, uz ilustracije Marice Kicušić.

Povezana vest:  Primabalerina Svetlana Zaharova nastupa sutra u Sava centru

„Slaveći taj veliki jubilej, pripremili smo s velikom pažnjom i ljubavlju knjigu Naša gošća godina, novo izdanje tekstova iz Poletarca. Imajući u vidu koliko su oni bili dragi autoru, s toplinom i radošću ih predajemo čitaocima svih uzrasta“, ističu u Kreativnom centru.

Do sada je objavljeno više stotina knjiga s poezijom i prozom Dobrice Erića, a među njima mnoštvo onih koje su za decu. Najlepše među njima su: Vašar u Topoli, Slavuj i sunce, Ogrlica od grlica, Torta sa pet spratova, Dobrica – čobanska torbica, Reka s ružom rimovana, Dolina suncokreta, Car pčelar, Od ratara do zlatara, Pesme o svicima, Pismo kraljici cveća, Deca sa zlatom lipe u kosi i druge. Među knjigama poezije i proze Dobrice Erića, nalaze se i one koje je objavio Kreativni centar: Velika pesma o jednom malom jagnjetu, Svitac pšeničar i vodeničar, Priča iz mravljeg sveta, Blago voća i povrća, Sunčeva deca i Priča duga tri lanca iz lovačkog ranca.

Povezana vest:  Opera „Aida“ u bioskopima „Cineplexx“

Za svoje stvaralaštvo Dobrica Erić je dobio brojne nagrade i priznanja. Neke od njih su: Goranov vijenac, Mlado pokolenje, Nagrada Zmajevih dečjih igara, Nagrada Neven, Orden zasluga za narod, Nagrada Vukove zadužbine, Nagrada za životno delo u oblasti umetničkog stvaralaštva o selu i seljaštvu i druge.