Nepoznati nemački autor s početka XX veka u knjizi „Memoari kralja Milana“ ispisuje priču o životu kralja Milana, svog savremenika, pozivajući se na autobiografske zapise samoga kralja u koje je imao uvid. Obračunava se sa kraljevim neprijateljima i istovremeno ukazuje na njegove slabosti i vrline, i to samo godinu dana posle Milanove smrti.

Knjiga objavljena na nemačkom 1902. više od sto godina ostala je neprimećena u našoj istoriografiji i, uprkos nekim nepreciznostima i spornim sudovima o srpskoj istoriji, predstavlja dragocenu građu i sliku vremena iz epohe poslednjih Obrenovića. Laguna knjigu prvi put objavljuje na srpskom jeziku u prevodu sa nemačkog.

Povezana vest:  Održana promocija romana „Dvadeset i četiri zida“

Pred čitaocem se ređaju mnoga nepoznata pisma, dokumenta, svedočanstva i uzbudljive epizode iz života prvog novovekovnog srpskog kralja, u deset poglavlja: „Milanovo detinjstvo na dvoru rumunskog kneza Kuze“, „Događaji u vreme ubistva kneza Mihaila 1868“, „Kralj Milan i kraljica Natalija“, „Artemiza Hristić“, „Avanture u inostranstvu“, „Godine posle abdikacije 1889“, „Otac i sin – o odnosu dva poslednja Obrenovića“, „Draga Mašin, buduća kraljica Srbije“, „Milan kao političar“, „Milanov politički testament“.

Povezana vest:  Prvi put na srpskom jeziku – „Usamljeni putnik“ Džeka Keruaka u prodaji od 24. decembra

Knjiga sadrži i predgovor istoričara Nebojše Jovanovića i osnovne podatke o istorijskim ličnostima koje se pominju. Urednik izdanja je Dejan Mihailović.

Ovo je prva knjiga u novoj Laguninoj ediciji „Savremenici“ u kojoj objavljujemo značajna dela srpskih pisaca ili proznatih delatnika na prelazu iz XIX u XX vek, koja su ostala nezasluženo zaboravljena ili dosad nikad nisu bila objavljena, kako bi se prevrednovala dela izmakla iz našeg kulturnog pamćenja.

Povezana vest:  Ljubavna priča koja sledi samo svoja pravila: Ostala je uvek ista

„Memoare kralja Milana“ možete pronaći od subote 10. avgusta u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.