Knjiga „Forenzika Itake“ predstavlja izbor najboljih priča jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca Vuleta Žurića iz zbirki „Umri muški“, „Dvije godine hladnoće“, „U krevetu sa Madonom“, „Valceri i snošaji“, „Katenačo“ i „Tajna crvenog zamka“ i pet novih, dosad neobjavljenih priča.

Književni sladokusci konačno su u prilici da na jednom mestu uživaju u parodičnim, duhovitim, ali često i gorkim slikama vremena u predvečerje i u jeku raspadanja zemlje koja i dan-danas, uprkos tolikim naporima, tvrdoglavo odbija da umre. Žurićeve književne likove ispunjava ceo jedan repertoar velikih iluzija koje se gube u njihovim sudbinama čiji je nepovoljan ishod ponajčešće nametnut tuđom voljom.

Povezana vest:  SVE O ANI FRANK - Novo izdanje "Kreativnog centra"

„Ovo je najlepši način da se zajedno sa čitaocima podsetim onoga što sam radio tokom skoro tri decenije učešća u književnom životu. Pisanje priča je za mene bio i ostao najveći izazov, a ’Forenzika Itake’ je pouzdan vodič kroz moje poetičke svetove i sve faze moga pripovedačkog opusa. Zato ovo putovanje počinje sa vrlo kratkom pričom, za koju sam davne 1991. godine dobio prvu književnu nagradu, a završava se najnovijim pričama, koje se sada prvi put pojavljuju među koricama knjige. Možda će neko pomisliti kako je obeležavanje trideset godina rada i prilika da se svode računi, ali ja bih voleo kada bi ’Forenzika Itake’ bila čitana i kao odličan uvod u ono najbolje što tek sledi od istoga pisca“, rekao nam je povodom izlaska zbirke Vule Žurić.

Povezana vest:  Talentovana violinistikinja Nastasja Vojinović u Gvarneriusu

Vule Žurić rođen je u Sarajevu 1969. godine. Objavio je zbirke priča: „Umri muški“, „Dvije godine hladnoće“, „U krevetu sa Madonom“, „Valceri i snošaji“, „Katenačo“ i „Tajna crvenog zamka“; romane: „Blagi dani zatim prođu“, „Rinfuz“, „Tigrero“, „Crne ćurke i druga knjiga crnih ćurki“, „Mrtve brave“, „Narodnjakova smrt“, „Nedelja pacova“, „Srpska trilogija“, „Republika Ćopić“ i „Pomor i strah“. Priredio je tematske zbirke priča savremenih jugoslovenskih autora posvećene Gavrilu Principu („Gavrilov princip“) i Branku Ćopiću („Orlovi ponovo lete“). Dobitnik je nekoliko književnih nagrada, između ostalog: Vitalova nagrada za „Pomor i strah“, Andrićeva nagrada za „Tajnu crvenog zamka“ i nagrada „Stevan Sremac“ za „Nedelju pacova“. Njegove priče su prevođene na nemački, italijanski, španski, portugalski, slovenački, poljski, grčki, mađarski i engleski jezik.

Povezana vest:  Otvorena izložba “Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz VERBUND KOLEKCIJE, Beč” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Zbirku priča „Forenzika Itake“ možete pronaći od subote 17. avgusta u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.