Kultni mjuzikl „Kosa“ imao je svoje prvo evropsko izvođenje u Jugoslaviji, odmah nakon premijere u Americi davne 1968. godine. Godinu dana pre toga, upravo na našem području, osnovan je jedan od najvećih evropskih pozorišnih festivala iz kog je proizašao teatar. Sve to zahvaljujući jednoj ženi – Miri Trailović, a taj nadaleko poznati teatar – Bitef, ove godine slavi 30 rođendan.

U Novom Sadu veliki jubilej biće obeležen multimedijalnom izložbom „I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom“ u okviru drugog „Kaleidoskopa kulture“ koja će biti otvorena 5. septembra u 19 časova u kulturnoj stanici Svilara.

Revolucionarno pozorište, nastalo iz Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala – Bitefa, nastavilo je ideju, na kojoj je zasnovan i festival, a to je da ide u korak sa svetom, uz drugačiju i inovativnu pozorišnu scenu, spajanjem umetnika, razbijanjem predrasuda i barijera.

Autorke multimedijalne izložbe, Vesna Bogunović i Jelena Stojanović bave se pitanjem da li je dostignut kvalitet ideje osnivača i misao da pozorište treba da bude autentičan odraz zbivanja u realnosti kao i da ima moć da utiče na promenu svesti gledalaca? Njihova inspiracija rodila se kako iz bogate istorije Bitef teatra, tako i iz velikih dela Mire Trailović.

Povezana vest:  „Pozorišna tezga" razbudila Bajlonijevu pijacu

Izložba će biti otvorena do 9. septembra, a ulaz je besplatan.

Vikend u znaku plesa – Tanz Platz dovodi umetnike iz celog sveta

„Kaleidoskop kulture“ ovog vikenda spaja pozorište, vizuelnu umetnost, ali i izvođačku, odnosno ples, jer će otvaranje izložbe povodom 30 godina Bitef teatra biti deo trećeg Međunarodnog festivala savremenog plesa Tanz Platza koji počinje 5. i trajaće do 7. septembra.

Festival ove godine donosi četiri koprodukcije, odnosno predstave i performanse, a Novosađanima će se predstaviti kako domaći umetnici, tako i plesači i koreografi iz Italije, Španije, Nemačke, Kolumbije i sa Novog Zelanda.

Prva predstava koju će posetioci imati prilike da vide biće „Not The Right Leg“ režiserke Ane Popović 6. septembra sa početkom u 20 sati u pozorišnoj sali Gimnazije „Laza Kostić“. Predstava postavlja pitanje  da li je povređeno izvođačko telo i dalje funkcionalno izvođačko telo? To je zapravo autobiografski solo performans Danke Sekulović, cirkuske akrobatkinje suočene sa profesionalnom povredom. Iste večeri, u 21 sat, predstaviće se komad „Restraint / Suzdržavanje“, iz Berlina, koji dolazi kao deo selekcije Aerowaves platforme najboljih 20 plesnih radova u 2019.

Povezana vest:  U Beču se otvara Betovenov muzej

Autorsko delo „Hyperspace / Hiper svemir“ etabliranog plesača/koreografa Džejmsa Bačelora biće pred publikom poslednjeg dana festivala 7. septembra, takođe u pozorišnoj sali Gimnazije „Laza Kostić“, u 20 sati. Bačelor istražuje prostor sopstvenosti fizičkog tela kao i prostora oko njega. Ovo delo prezentovano je širom sveta i zaokupiralo je publiku na ovogodišnjem Bijenalu plesa u Parizu.

Nakon toga, u 21 sat, festival Tanz Platz zatvoriće jedna od najzapaženijih mladih umetnica iz Španije Nurija Guju Sagara, koja je 2018. dobila brojna priznanja za kritički komad pod nazivom „Likes / Lajkovi“. Kako se lajkovi koje dobijamo na društvenim mrežama održavaju na naše ponašanje i telo? Svež pogled na prisustvo telesnog u digitalnom dobu, „Likes“ istražuje fenomen obrada koreografija iz muzičkih spotova popularne kulture kao i tutorijale joge na društvenim mrežama.

Povezana vest:  U ponedeljak se otvara Izložba '100 godina slovenačke lutkarske umetnosti'

Izvršni producent festivala je Studentski kulturni centar u Novom Sadu, a realizuje se uz podršku „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, mreže Aerowaves, programa „Kreativna Evropa“ Evropske unije, Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijat za kulturu.

„Kaleidoskop kulture“ je programski luk iza kog stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u „grad scenu“. Deo „Kaleidoskopa kulture“ su Festival uličnih svirača – Gradić fest, Piano city Novi Sad, Novosadski strip vikend, Festival kamerne muzike i mnogi drugi.

Drugačiji po tome što povezuje prostore i programe, kao i same aktere: od ustanova kulture, vaninstitucionalne scene, umetnika do samih građana, „Kaleidoskop“ kroz više umetnosti predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. Sa više od 400 programa svako će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture.

Sve informacije možete pronaći na sajtu: http://kaleidoskop.novisad2021.rs/