U izdanju Kreativnog centra objavljena je slikovnica Džulije Donaldson Prutko, koja je širom sveta prodata u više od dva miliona primeraka.

Prutko je svakako jedan od najneobičnijih junaka koje ćete sresti u dečjim slikovnicama. Na samom početku priče nestašni pas odvojiće Prutka od porodice, a niz nesrećnih događaja vodiće ga sve dalje od nje. Svi koji ga sreću u njemu vide samo običan komad drveta, a Prutko je zapravo brižni otac koji više od svega želi da se vrati ženi i deci. Iznenadno pojavljivanje jednog deci dobro poznatog lika preokrenuće Prutkovu sudbinu ka srećnom završetku.

Ovu nesvakidašnju priču u stihovima, protkanu humorom i uzbudljivim situacijama, napisala je Džulija Donaldson, jedna od najpopularnijih dečjih spisateljica u Velikoj Britaniji, čije su knjige više od dvadeset godina u samom vrhu lista najprodavanijih knjiga za decu širom sveta. Ona je autorka planetarno omiljenog lika po imenu Gruffalo, kod nas nazvanog Grozon, s kojim se čitaoci mogu upoznati u slikovnicama Grozon, Grozonovo dete i Grozon istražuje prirodu u izdanju Kreativnog centra. Slikovnica Grozon prevedena je na čak 76 jezika i prodata u više od 10 miliona primeraka. Bibliotekari iz Velike Britanije izabrali su ovu knjigu za jednu od deset najboljih slikovnica svih vremena, a po motivima te priče BBC je 2009. godine napravio i animirani film.

Povezana vest:  Programi pete nedelje 59. Oktobarskog salona

„Кnjige Džulije Donaldson izuzetno su popularne, pre svega zbog veoma veštog pripovedanja u stihovima, koji su za decu laki za pamćenje i kojima će se uvek rado vraćati. U njenim pričama često ima elemenata ponavljanja, koji decu umiruju, pa priče mogu odlično da funkcionišu i kao priče za laku noć. Tematika njenih knjiga pažljivo je odabranato su teme bitne za razvoj i odrastanje deteta i roditelji se zbog toga rado odlučuju za takve priče“, navodi Dejan Begović, urednik i prevodilac slikovnice Prutko.

Ideju za priču o Prutku autorka Džulija Donaldson dobila je kada je ilustrator Aksel Šefler u njihovoj prethodnoj zajedničkoj knjizi Grozonovo dete nacrtao Grozonovu neustrašivu ćerku, koja je umesto plišanog mede svuda sa sobom nosila lutku napravljenu od štapova. Deca vole štapove, pomislila je autorka i iz toga se rodila ideja o Prutku, živom komadu drveta koji ima kuću i porodicu. Kada je jednog jutra otišao na trčanje u park, nestašni pas ga je zamenio sa običnim komadom drveta i tako je započelo putovanje tog zanimljivog junaka.

Povezana vest:  Promocija romana Mirjane Mitrović Mesečari iz Marguma

Za Božić 2015. godine BBC je emitovao i animirani film baziran na priči o Prutku (Stick Man), koji je tog dana pratilo više od šest miliona gledalaca. U tom filmu glasove junacima pozajmili su čuveni engleski glumci Martin Friman, Hju Bonevil i drugi.