ferenc izlozba

OTVARANJE IZLOŽBE „POZORIŠNI PLAKAT FERENCA BARATA“ 12. OKTOBRA

Izložba „Pozorišni plakat Ferenca Barata“, autorke Ljiljane Dinić, biće otvorena u sredu 12. oktobra u 19 časova u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Izložbu zajednički organizuju Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu i Pozorišni muzej Vojvodine u saradnji sa Zavodom za kulturu Vojvodine, a otvoriće je direktor tog zavoda Tibor Vajda.
U okviru postavke, biće zastupljeni plakati iz predstava – „Ne šetaj se gola“ (Ž. Fejdo,  Atelje 212, Beograd, 1988⁄89), „Bela kafa“ (A. Popović, JDP, Beograd, 1991⁄92), „Višnjik“ (A. P. Čehov, Novosadsko pozorište – Újvidéki Színház, Novi Sad, 1979⁄80), „Urnebesna tragedija“ (D. Kovačević, Zvezdara teatar, Beograd 1991/92)…

Povezana vest:  „Drvo života" Kristine Kovač u prodaji od petka

Barat je rođen 1946. godine u Kanjiži. Srednju školu za primenjenu umetnost završio je u Novom Sadu,  a zatim je pohađao Likovnu akademiju u Beogradu. Glavna delatnost kojom postiže značajna društvena i stručna priznanja je grafički dizajn, dizajn plakata. Član je više domaćih i međunarodnih saveza i udruženja umetnika i dizajnera i dobitnik mnogobrojnih domaćih i međunarodnih nagrada. Do sada je imao oko 40 samostalnih izložbi, a radovi mu se čuvaju u fundusima muzeja i galerija na prostorima bivše Jugoslavije, širom Evrope i u Americi.

Povezana vest:  Mini sajam knjiga u tržnom centru Ušće