Bestseler Njujork Tajmsa „Bog: Ljudska istorija“ autora Reze Aslana je provokativna, fascinantna i ozbiljna studija o bogu.

Slojevitim stilom, promišljeno i pristupačno autor govori o istoriji našeg verovanja. Prema Aslanovim rečima, naša urođena težnja da očovečimo boga urezana je u naš mozak, zbog čega je to središnja tačka gotovo svake religijske tradicije. Kako autor kaže: „Bili toga svesni ili ne, bez obzira na to jesmo li vernici ili nismo, ogromna većina nas kada misli o bogu misli o božanskoj verziji samih sebe.“

Povezana vest:  #umetniciprotivkorone - Hvala kolegama i ljubiteljima umetnosti

Mi pripisujemo bogu ne samo ono dobro iz ljudske prirode – saosećajnost, žeđ za pravdom – nego i sve ono loše: našu pohlepu, licemerje, sklonost ka nasilju. Sve te osobine prožimaju različite religije, kulture i civilizacije.

Ova knjiga nije samo istorija našeg shvatanja boga, nego i pokušaj pronalaženja korena ovog poriva za očovečenjem kako bi se razvila univerzalnija duhovnost. Bilo da verujete u jednog boga, u mnogo bogova ili da ne verujete ni u kakvog boga, „Bog: Ljudska istorija“ promeniće vaš način razmišljanja o božanskom i ulozi božanskog u svakodnevnom životu.

Povezana vest:  "Buba u uhu" sutra na sceni Sava Centra

Reza Aslan je pisac, profesor i producent. Njegove knjige su prevedene na brojne svetske jezike i dobitnik je prestižne Nagrade „Džejms Džojs“. Između ostalih, producirao je TV seriju The Leftovers i CNN-ovu dokumentarnu seriju Believer. Radi kao profesor kreativnog pisanja na Univerzitetu u Kaliforniji i član je odbora na Čikaškom teološkom seminaru i u Humanističkom društvu na Jejlu, koji podržavaju ateiste, agnostike i humaniste u svetu. Rođen je u Iranu, a danas živi sa suprugom u Los Anđelesu.

Povezana vest:  Dan Vilijama Barouza u Domu omladine

Knjigu „Bog: Ljudska istorija“ možete pronaći od subote 7. septembra u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.