Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina i njihova kćerka Alison boravili su danas u Marseju povodom osamdeset pete godišnjice od tragične pogibije Nj.V. Kralja Aleksandra I i Luja Bartua, ministra spoljnih poslova Francuske.  Obeležavanju godišnjice prisustvovao je i ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Nj.E. g. Zoran Đorđеvić, Nj.E. g-đa Ženevjev Darjusek, državni sekretar Ministarstva oružanih snaga Francuske, Nj.E. g-đa Nataša Marić, ambasadorka Srbije u Francuskoj i delegacija Udruženja „Kraljevina Srbija“, koje je pod pokroviteljstvom Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra.

Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar položio je cveće kod spomen ploče na samom mestu ubistva Kralja Aleksandra i ministra Bartua, a potom je položio venac na njihov zajednički spomenik.

Povezana vest:  Luda noć u muzeju

Svojim domaćinima i velikom broju okupjenih građana Prestolonaslednik se obratio na Francuskom jeziku između ostalog istakavši: „Nestalnost sveta i ideološke ćudi doprinele su da spomen na mog dedu bude često zanemaren. No, podsetimo se: sudbina je htela da on bude najpre vojnik. I on je zadugo bio hrabar vojnik. U politici, idući stopama svog oca Kralja Petra I od Srbije, bio je odvažan, odgovoran i brižni šef države za sve svoje sunarodnike. Baš kao i njegov otac, Francusku je video kao veliko ogledalo, kao uzor kom treba težiti: upravo onu Francusku, kako je mi i danas vidimo, koja je znala da univerzalne vrednosti odabere za svoju specifičnost. Prijateljsku i vernu Francusku, sestru u mnogim našim nesrećama. Sa druge strane, moj deda je, kao mlad čovek, želeo da bude egiptolog, ali, bio je prinuđen da postane kralj-vojnik u službi mira: mira na Balkanu, u Evropi i u celom svetu. Stoga nam, dame i gospodo, predstoji, i jednima i drugima, da više radimo na negovanju sećanja. Da bismo pokazali pravo mesto koje, u istoriji i među ljudima dobre volje pripada ljudima kakvi su bili Kralj Aleksandar od Jugoslavije i pokojni ministar Luj Bartu! Za ispunjenje tog zadatka, biće dovoljno da najpre i stalno jačamo prijateljstvo između naših dveju zemalja, kao i saradnju u okviru Međunarodne organizacije za frankofoniju, gde je moja zemlja nedavno izabrana za pridruženog člana. Uveren sam da će mladi ljudi u našim dvema zemljama biti na visini ovoga zadatka.“

Povezana vest:  Dani Smiljani Mandukić ovog oktobra u Beogradu

Prestolonaslednika Aleksandra je u Marseju dočekao veliki broj Srba koji živi u Francuskoj, ali i veliki broj Francuskih državljana koji i dalje neguju prijateljstvo između naših dveju zemalja i čuvaju sećanje na ubijenog Kralja Aleksandra I.

Po povratku iz Marseja, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar položio je venac na grob svog dede, Nj.V. Kralja Aleksandra I, u porodičnom mauzoleju Crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Povezana vest:  Priče iz Maroka u Muzeju afričke umetnosti