nemrtva_i_neudataLaguna vam predstavlja parodiju na vampirski žanr  – Nemrtva i neudata

 

Srpsku izdavačku scenu u prošloj godini  zapljusnuo je pravi cunami vampirskih knjiga, tog podžanra u okviru horora ( strava i užas, gotska proza) a sa njim je „stigla“ prva knjiga serijala „Nemrtva“ američke spisateljice Meri Dženis Dejvidson u izdanju „Lagune“.

Dok su neki od vapirskih romana stizali do Srbije odmah nakon svetskih premijera prvi roman Dejvidsonove“Nemrtva i neudata“ stigao nam je sa šest godina zakašnjenja tako da će ove godine njena verna publika u SAD imati priliku da čita već deseti nastavak avantura „nemrtve“ kraljice vampira Betsi Tejlor.

Američka izdavačka industrija voli da svakom novom žanru ili podžanru nadene ime i tako je Dejvidsonovu proglasila pionirom podžanra „paranormalnih ljubića“, a treba dodati da je to spoj već dobro poznatih „čik lit“ ljubića sa vampirskim, začinjeno velikom dozom humora. Rezultat je zabavna, vrcava, nestašna, parodija oba, već odavno priznata, komercijlano uspešna, prozna žanra.

Povezana vest:  Predstavljen roman "Hipokratova deca" koji tematizuje aferu o ukradenim bebama iz porodilišta

Nakon pojave prve knjige autorka je izbila na bestseler liste „Njujork tajmsa“ i “ USA Tudej“ i dobila je nagradu

„Romantik tajms“ prema glasovima novinara koji pišu prikaze novih naslova a sledeće godine je bila u najužem izboru za isto priznanje za nastavkom serijala „Nemrtva i nezaposlena“.Recepcija čitateljki koje je osvojio duhovit dijalog, izrugivanje svim klišeima koji se koriste u „čik lit“ ljubićima i vampirskim romanima podstakao je Dejvidsonovu da za dve godine napiše čak četiri nastavka da bi sada usporila na jednu knjigu godišnje svoje vampirsko-ljubavne sage.

Povezana vest:  Javni poziv izlagačima za Balkan Design Shop @ Mikser House Sarajevo

U međuvremenu,napisala je još dvadesetak romana koji pripadaju serijalima o vukodlacima iz Vindema, morskim sirenama, dinastiji kraljeva Aljaske (alternativna istorija u kojoj je Aljaska nezavisna monarhija),o devojci-aždaji Dženifer Skejls (namenjeno tinejdžerima).

Autorkina polazna ideja za serijal o neobičnoj vampirici Betsi (Elizabeti) Tejlor je da uobliči lik otresite, snalažljive, 30-godišnje devojke koja živi na američkom srednjem sevrozapadu (za njihove pojmove duboka provincija) dete je razvedenih roditelja, mrzi praznoglavu maćehu, sažaljeva smotanog oca, ima sjajnu majku, ima prebogatu drugaricu -crnkinju koja je ostala siroče nakon štgo joj je otac pronašao neku beskrajno važnu komponentu za kompjutere.

Betsi pregazi auto dok je spasavala svoju mačku i pošto je proglašena mrtvom, „budi“ se pre sahrane, napušta mrtvačnicu  i polako shvata da se povampirila.

Povezana vest:  Roman "Oštri predmeti" Džilijen Flin u prodaji!

Na novu vampiricu, koja ima neke ali ne sve osobine vampira prema popularnim kriterijumima, ali zato ima i neke kvaltete koji šokiraju vampirsku zajednicu, veoma zanimljivo i neočekivano reaguju njena porodica, prijatelji ali i nepoznati iz sveta živih.

Dok se Betsi bori da što više zameni krv običnim čajem (organizam podnosi samo tečnu dijetu) brine se da li će morati da redovno farba izrastak kose, mušakrci, ali i žene postaju „robovi“ njenih novih draži nudeći se da je posluže svojom krvlju jer im ugriz donosi neopisivo zadovoljstvo.

Tu je neodoljivi, iskusnu, vampir Erik Sinkler koji privlači istovrememeno i šokira Betsi, u kojoj su potlačeni vampiri prepoznali kraljicu iz proročanstava, jedinu koja će moći da svrgne sa prestola Nostra vampirskog diktatora…