Dobitnica prestižne Bukerove nagrade za književnost za 2019. godinu je kanadska književnica  Margaret Atvud. Nagradu je dobila za novi roman „The Testaments“ objavljen pre mesec dana.

Radnja romana se odvija 15 godina od trenutka kada se „Sluškinjina priča“ završila. U formi je svedočanstava nekoliko ženskih likova iz prethodne knjige.

Atvudova (79) je najstarija dobitnica Bukerove nagrade. Nagradu je osvojila i 2000. za roman „Slepi ubica“, a u uži izbor je ušla i sa romanom „Sluškinjina priča“ 1986. godine.

Povezana vest:  Počeo deveti Mikser festival

U uži izbor nominovanih za nagradu Buker za najbolji roman 2019. godine uvršteno je šest autora čija su dela objavljena na engleskom jeziku u Velikoj Britaniji. U konkurenciji su bili i Bernardin Evaristo, Salman Ruždi, Čigozi Obioma, Lusi Elman i Elif Šafak. Iako pravila to nisu dozvoljavala, žiri je odlučio da Bukerovu nagradu podele Margaret Atvud i Bernardin Evaristo, koja je tako postala prva žena crne puti ovenčana ovom prestižnom nagradom.

Povezana vest:  Autobiografija Bilija Ajdola od petka u prodaji

Novi roman Margaret Atvud zaintrigirao je podjednako publiku i kritiku i pre nego što se pojavio u prodaji. Naime, izdavač je strogo držao u tajnosti sve informacije o knjizi, osim njenog naslova, sve do dana objavljivanja 11. septembra u ponoć kada je zvanično počela prodaja u Londonu. Čak je i Laguni rukopis stigao sa šifrom koja je „otključala“ tekst za čitanje i prevod tek nakon što je zvanično počela prodaja knjige.

Povezana vest:  Novi ljubavni triler Nore Roberts „Rajli“ u prodaji

Roman „The Testaments“ prevodi Aleksandra Čabraja, a na srpskom jeziku će se pojaviti do kraja godine.