Predstava „Carstvo mraka“, prema tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Igora Vuka Torbice, biće izvedena 17. oktobra na devetom Ruskom međunarodnom pozorišnom festivalu u Nižnjem Novgorodu.
U podeli su Olga Odanović (Matrjona), Hana Selimović (Anisja), Vanja Ejdus (Akuljina), Nenad Pećinar (Petar), Anastasia Mandić (Kuma), Marko Baćović (Aćim), Ivan Đorđević (Nikita), Nikola Vujović (Mitrić), Ivana Šćepanović (Marina), Novak Radulović (Svat) i devojčica Jelena Blagojević (Anjutka).
Teme iz Tolstojeve drame, poput prevare, pohlepe, preljube, licemerja, ubistva i čedomorstva, a sve zarad novca koji je “svakom poslu gospodar”, veoma su prisutne i u današnjem vremenu.
Slavni pisac u ovom komadu o grehu i izopačenosti karaktera, za šta najviše krivi očajničko siromaštvo, pruža dovoljno dokaza da su svi ti ljudi koji žive u jednom takvom carstvu mraka i sami mračni i svi međusobno podjednako sposobni za ono najgore…
Uz Torbicu, autorski tim čine Molina Udovički Fotez/ Tijana Grumić (dramaturzi), kostimograf Marina Medenica, autor scenografije i dizajna svetla je Branko Hojnik, kompozitori su Nenad i Alen Sinkauz, izbor muzike je načinio Nenad Sinkauz, scenski govor je postavila Ljiljana Mrkić Popović, asistent scenografa je bila Dunja Kostić, a asistent kostimografa Olga Mrđenović.
Na ovogodišnjem festivalu, posvećenom Maksimu Gorkom, koji će se održati od 14. do 26. oktobra, biće izvođena isključivo dela ruskih dramskih autora, a osim našeg nacionalnog teatra, učestvovaće i pozorišta iz Rusije, Nemačke, Južne Koreje i Gruzije.

Povezana vest:  Loznica sutra prvi put u Noći muzeja