dusko_radovicOtkrivanje spomen-ploče Dušku Radoviću 16. decembra

 

Spomen ploča Dušanu Radoviću biće otkrivena 16. decembra na zgradi u kojoj je taj književnik jedno vreme živeo, u Ulici despota Olivera broj 6 u Beogradu.

Spomen ploču će 16. decembra u 11.00 časova otvoriti ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, pesnik Branislav Crnčević i glumac Vlastimir Velisavljević, najavljeno je iz Ministarstva kulture Srbije.

Povezana vest:  Revija kostima i izložba na FIST-u 07

Duško Radović je osmi književnik kojem se postavlja spomen ploča u Beogradu, kao deo akcije Ministarstva kulture, Večernjih novosti i Studija B u Godini knjige i jezika (april 2010. – april 2011).

Do sada su na taj način obeležene zgrade u kojima su živeli Meša Selimović, Aleksandar Vučo, Skender Kulenović, Dušan Matić, Slobodan Selenić, Antonije Isaković i Mića Popović.

Povezana vest:  Fantastična Vulkančić akcija se nastavlja do 20. januara

Pesnik, pisac, novinar, aforističar i televizijski urednik Dušan Radović rođen je 29. novembra 1922. godine u Nišu.

Bio je glavni urednik „Pionirskih novina“, urednik Programa za decu Radio-Beograda i Televizije Beograd, urednik lista „Poletarac“, novinar „Borbe“ i od 1975. godine urednik Studija B.

Najširoj publici poznat je po aforizmima kojima je budio Beograđane na talasima radija Studio B koji su kasnije objavljeni u tri knjige „Beograde, dobro jutro“. Umro je 16. avgusta 1984.

Povezana vest:  Prvi moderni psihološki triler "Sakupljač" Džona Faulsa u prodaji od 15. oktobra

Duško Radović je u zgradi u Ulici despota Olivera 6 živeo od 1969. do 1984. godine.