Belgijska književnica Adelin Dijedone ušla je na književnu scenu poput ratnice – za svoj prvi roman „Stvarni život“, koji je postao svetski bestseler, dobila je čak 14 književnih nagrada.

„Stvarni život“ je čudnovat i mračan roman sa hrabrom junakinjom koja živi u porodičnom zverinjaku. Ovaj roman šokira i steže grlo, ne ostavljajući drugi izbor nego da ga pročitate u dahu kako biste ponovo mogli da dišete.

Povezana vest:  "Ona i ja": Otvorena izložba Svetlane Ninković i Sare Kujundžić u Silosima

Neimenovana naratorka iskreno opisuje svoje okruženje, koje može biti bilo gde u svetu, a kad završite s čitanjem, dugo razmišljate o njenoj sudbini, o problemima u porodici, društvu.

U prigradskom naselju u jednoj kući postoje četiri sobe: njena soba, soba njenog brata, soba njenih roditelja… i soba s leševima. Njen otac je veliki lovac. Moćni predator. A majka uplašena ameba, koja uvek ispunjava njegove prohteve. Nakon strašne nesreće mlada naratorka samo želi da vrati vreme i istrgne svog voljenog brata iz kandži zla koje buja u njemu.

Povezana vest:  Saradnja Narodnog pozorišta i Poršea

Hoće li ova hrabra devojka probuditi zver u sebi i uspeti da izbriše ovaj život koji samo liči na stvarni?

Adelin Dijedone (1982) belgijska je književnica i glumica. Godine 2017. za novelu „Amaroula“ dobila je prvu nagradu na konkursu Francuske zajednice u Belgiji. Iste godine je napisala pozorišni komad „Bonobo Moussaka“, a 2018. i svoj prvi roman „Stvarni život“. Za „Stvarni život“ dobila je četrnaest književnih nagrada, uključujući nagrade FNAC, Renodo gimnazijalaca, Rosel, Filigran, Gonkur – po izboru Italije, Gonkur – po izboru Belgije, Prvo pero, Veliku nagradu čitateljki magazina El… Živi u Briselu.

Povezana vest:  "Severna bajka" koreografa Staše Zurovca u Madlenianumu

Roman „Stvarni život“ možete pronaći od subote 28. decembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs