Uz mnogo smeha i neverovatnih priča iz naše prošlosti, u Bukmarker kafeteriji u knjižari Delfi SKC 16. januara predstavljena je knjiga Živojina Petrovića „Nestvarno, a stvarno“. Osim autora, o knjizi su govorili istoričarka Suzana Rajić, i novinarka Aleksandra Vasiljević, koja je Živojinu pomagala u prikupljanju priča. Neke od najzanimljivijih odlomaka čitao je glumac Marko Mak Pantelić.

Kod nekoga ko je osnivač prve obrazovne TV stanice – Srpske naučne televizije, koja je prerasla u regionalni kanal nauke i umetnosti Brainz TV – glad za novim informacijama i znanjem je konstantna. „Danju promovišem budućnost, a noću prošlost. Danju na televiziji predstavljam mlade genijalce, naučnike, umetnike i vrsne profesore, a noću istražujem i čeprkam po arhivskim građama, a to je ono što najviše volim. Najpre sam to radio za svoju dušu, pa su mi drugari tražili da im pričam priče do kojih sam dolazio, a onda sam to objavljivao na društvenim mrežama. Tako je moj rad došao i do Lagune“, rekao je na početku Živojin Petrović i dodao da do pravih informacija nije teško doći ukoliko znamo gde da ih tražimo.

Povezana vest:  Španska dvorska jahačka škola u Unesku

„Moj kompjuter stalno ima bar pet otvorenih pretraživača i uvek tačno znam gde mi je koja arhiva i gde treba da tražim u odnosu na to šta mi i iz kog dela sveta treba. Takođe, naše arhive su divne. Obilazio sam Arhiv Srbije, Istorijski arhiv grada Beograda, Jugoslovenski arhiv. Mnogo dana sam proveo i u Arhivu Valjeva. Takođe, nigde ne idem bez svoje crne sveščice, jer sam magnet za priče. Mnogo sam čuo i naučio od pokojnog Boje Bojovića, koji je živeo i radio u Americi, a rođen je pored kuće Arčibalda Rajsa na Topčideru. Bio je izuzetno bogat čovek, a svoje nasledstvo je ostavio meni. To nasledstvo su priče koje je tokom života doživeo i video. Taj čovek je bio moja inspiracija.“

Povezana vest:  Roman Džes Volter „Predivne ruševine" od 6. marta u prodaji

Autorova saradnica na istraživanju ovih priča bila je novinarka Aleksandra Vasiljević, koja je rad na ovoj knjizi uporedila sa maratonom na čijem je cilju bilo nešto nestvarno, a stvarno. „Ova knjiga je rezultat velikog rada i posvećenosti. Živojin je svoj nemirni istraživački duh i ljubav prema zaboravljenim delićima istorije objedinio u jednu celinu i tako je doneo današnjici“, ispričala je Aleksandra i podelila sa prisutnima i nekoliko anegdota tokom istraživanja priča za knjigu.

Profesorka Suzana Rajić je istakla da je knjiga „Nestvarno, a stvarno“ pravi zalog za budućnost mlađim generacijama. „U ovim pričama ima svačega zanimljivog. Napisane su na sasvim pitak i prijemčiv način, pa se čitaju bez napora. Jezik kojim su pisane je negovan, a iz svakog retka se vidi da autor voli to što piše i da je ’inficiran’ istraživač. Kao istoričar mogu vam reći da su to priče u kojima su svi akteri jednaki. Ovde su isti i Obrenovići i Karađorđevići, i obični ljudi i veliki zadužbinari, jer vreme niveliše mnoge stvari, pa ostaju samo prave vrednosti. Ovo je knjiga puna pozitivnih primera, koja rodoljublje, herojstvo, veru u uspeh i život ističe na najbolji mogući način. Iz svake priče ide poruka. Iz svakog retka vam dođe dabudete ponosni što ste Srbi.“

Povezana vest:  Zbog velikog interesovanja produženo trajanje izložbe BELGRADE CLUBBING PRINT SESSION

Knjigu „Nestvarno, a stvarno“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

PHOTO: Miroslav Milić/ATAImages.