Gostovanje multimedijalnog umetnika Jana Fabra u Beogradu objedinjeno je otvaranjem izložbe „Praznik malih prijatelja“ 21. februara u Narodnom muzeju u Beogradu, izvođenjem monodrame „Noćni pisac“ dan kasnije u Narodnom pozorištu i objavljivanjem Fabrove treće knjige Noćni dnevnik 1992-1993, najavili su iz Kulturnog centra Beograda.

Jan Fabr uživa međunarodni ugled jednog od najinovativnijih i najsvestranijih ličnosti savremene umetničke scene.

Tražeći i uspostavljajući veze između različitih disciplina, otvara nove puteve i mogućnosti interpretacija u oblastima vizuelnih umetnosti, pozorišta i književnosti. Radovi Jana Fabra izlagani su na najznačajnijim međunarodnim izložbama i u muzejima, kao što su Venecijanski bijenale, Dokumenta u Kaselu, Bijenale u Sao Paulu, Luvr, Ermitaž.

Saradnja Jana Fabra sa Kulturnim centrom Beograda počela je 2011. godine, umetnikovim učešćem na 52. Oktobarskom salonu radom „I let myself drain (dwarf)“, instalacijom u sklopu koje je bila izložena slika Jovana Popovića, „Portret čoveka sa fesom“, iz kolekcije Narodnog muzeja.

Povezana vest:  Vladimir Kecmanović dobitnik Vitalove književne nagrade „Zlatni suncokret“

Tom prilikom Fabr je činom poklanjanja svog rada I am a one-man movement inicirao osnivanje kolekcije Oktobarski salon, posredno utičući i na odluke drugih umetnika da slede njegov primer.

Ovom prilikom uz organizaciono učešće Angelos studija i pozorišne trupe Trublejn iz Antverpena, dolazak Jana Fabra u Beograd povezao je Kulturni centar Beograda, Narodni muzej u Beogradu i Narodno pozorište .

Izložba „Praznik malih prijatelja“ u Narodnom muzeju, čiji je kustos Joana De Vos, bavi se temama koje su fascinirale Fabra kao mladog vizuelnog umetnika.

Povezana vest:  Proslava Kineske Nove godine sa Zhejiang Vu Opera Troupe u Narodnom pozorištu Niš

Proučavajući svet insekata, počeo je da stvara sopstveni mitski univerzum usredsređen na život i smrt, lepotu i užas, krhkost i nasilje, smrtnost i večnost, krajnosti koje važno mesto imaju i u Fabrovoj pozorišnoj umetnosti.

Izložba „Praznik malih prijatelja“ je ključna za razumevanje ne samo savremenog vizuelnog stvaralaštva Jana Fabra, već i njegovog pozorišnog i literarnog opusa.

Slično entomologu, Fabr zapravo beleži, analizira i kometariše ljudske aktivnosti i emocije kroz seriju crteža, instalacija i skulptura „fantastičnih insekata“.

Svojim velikim Pozorištem Paukovih glava sa pravim paukovima, simulira pozorište života, ali ne beleži ono što vidi kod svojih „malih prijatelja“, već u sebi traži slike koje nastaju, ostavljajući istu mogućnost i posmatraču.

Povezana vest:  Beogradsko dramsko pozorište otvorilo program HNK u Rijeci

Glavni medij ostaje mašta.

„Praznik malih prijatelja“ postaje praznik čula, a metamorfoza insekata postaje simbol ljudskog postojanja.

Monodrama Noćni pisac u režiji Jana Fabra, a u izvođenju Slobodana Beštića, biće izvedena 22. februara na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu, realizuje se na incijativu Kulturnog centra Beograda, a u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu i pozorišnom trupom Trublejn iz Antverpena.

U ediciji Kulturnog centra Beograda „Sam(a) svoj pokret“ biće objavljena treća knjiga „Noćni dnevnik 1992-1998“ u prevodu Jelice Novaković Lopušine i ponovljena izdanja prethodno objavljenih knjiga „Noćni dnevnik 1978-1984“ i „Noćni dnevnik 1985-1991“.

Realizaciju projekta su podržali Grad Beograd-Sekretarijat za kulturu, Angelos studio, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

PHOTO: Angelos studio