Izložba pod nazivom „Evropsko nasleđe u savremenom autorskom stripu i ilustraciji” biće otvorena 4. februara od 19 sati u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Postavka koja obuhvata radove 42 autora iz 25 zemalja nastala je u okviru četvrtog izdanja Nova Festivala u Pančevu 2018. godine, u organizaciji Udruženja “KomunikArt“, i uvrštena je u okvir nacionalnog programa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao deo obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.

Saša Rakezić, selektor radova, rekao je da je ova izložba dobar način da se razume i prikaže stanje evropskog kulturnog identiteta:

Povezana vest:  Dve predstave završene dve u pripremi

„Srbija je zahvaljujući istorijskim okolnostima, i kao zemlja koja među poslednjima nastoji da postane deo Evropske unije, u položaju da primeti sve protivrečnosti u kojim se Unija evropskih država zatekla u ovom trenutku. U vezi sa tim, možda će bolje od bilo kakve političke analize poslužiti pregled stripova i ilustracija na temu evropskog kulturnog nasleđa, koji smo priredili u okviru Nova Festivala pozvavši autore kako iz zemalja EU, tako i van tog prostora, da izraze svoja razmišljanja.“

Glavni cilj izložbe bio je da se podigne nivo svesti o evropskoj istoriji i vrednostima, kao i da se ojača osećaj evropskog identiteta kroz radove eminentnih evropskih autora i autora u usponu u sferama savremenog i alternativnog stripa i ilustracije. Savremeni, andergraund, alternativni strip i ilustracija imaju specifične estetske kvalitete koji su vredni istraživanja, budući da predstavljaju značajne delove savremene vizuelne kulture i mogu biti korišćeni da osvetle posebne aspekte društva i kulture.

Povezana vest:  Hitovi Sajma: "Beba Bridžet Džouns" Helen Filding od danas u prodaji

Snežana Ćuruvija, producentkinja izložbe istakla je višestruki značaj i ulogu kulturnog identiteta:

„Kulturno nasleđe ima univerzalnu vrednost za svakog od nas kao pojedinca, za zajednicu i društvo u celini. Važno je očuvati vrednosti i preneti ih na buduće generacije. Možete posmatrati nasleđe kao nešto „iz prošlosti” ili statično, ali ono se u stvari razvija kroz naše bavljenje njime. Štaviše, naše nasleđe ima veliku ulogu u izgradnji budućnosti Srbije i Evrope, ono oblikuje naš identitet i svakodnevni život. Negovanje kulturnog nasleđa omogućuje nam da otkrijemo našu raznolikost, te započnemo međukulturni razgovor o onome što nam je zajedničko.“

Povezana vest:  Dobitnici Pulicerovih nagrada za umetnosti

Izložba će biti otvorena do 16. marta, a održava se uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.