„Druga strana“ austrijskog slikara i pisca Alfreda Kubina, pionira književne distopije, prvi je roman iz Lagunine nove edicije „Feniks“.

Ova edicija nastala je da bi savremenoj publici učinila dostupnim dela novootkrivenih klasika svetske književnosti kao i zaboravljena dela već priznatih pisaca. Čitaoci će imati priliku da se prvi put upoznaju sa nekim od najvećih dometa svetske književnosti i uživaju u čarima prvoklasne literature.

Jednog dana u domu jednog čoveka pojavljuje se čudan posetilac. On mu prenosi poruku: „Klaus Patera, apsolutni gospodar Carstva snova, ovlašćuje mene kao agenta da Vam uručim poziv za selidbu u njegovu zemlju.“ Ali pokazuje se da je svet snova zemlja pod totalnim nadzorom u kojoj započinje apokaliptička borba…

Povezana vest:  67. rođendan Malog pozorišta "Duško Radović" i premijera predstave za decu "Kapetan Džon Piplfoks - u novom milenijumu"

Roman „Druga strana“ Alfreda Kubina smatra se jednim od prvih romana u istoriji svetske književnosti koji su uveli distopijsku viziju sveta. Kubin, koga u kritici još nazivaju i „Kafkom pre Kafke“, svojim opisom imaginarne Zemlje snova u koju je smeštena radnja romana oštro je kritikovao Austrougarsku monarhiju i gotovo vizionarski predvideo Prvi svetski rat.

Objavljen 1909, sa autorovim ilustracijama koje ćete naći u ovom izdanju, roman „Druga strana“ je uticao kako na književnost nemačkog nadrealizma, kojoj je Kubin prethodio, tako i na umetnike okupljene oko Plavog jahača, čijem krugu je i autor pripadao.

Povezana vest:  BINA izložba „Ponesi svoj projekat“ u Skandinavskom paviljonu

Alfred Kubin bio je austrijski slikar prve polovine 20. veka. Tokom duge i plodne karijere izradio je više od 20.000 crteža, ilustrovao preko sto pedeset knjiga i objavio nekoliko književnih dela – eseje, priče, autobiografske tekstove i jedan roman.

Knjigu „Druga strana“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Povezana vest:  Objavljen uzbudljiv nastavak serijala Erika Đakometija i Žaka Ravena – Carstvo gneva