Za sve ljubitelje savremene domaće književnosti, a posebno proslavljenog pisca Meše Selimovića, pripremili smo zbirku citata Most od riječi. Čitaoci konačno imaju priliku da u jednoj knjizi uživaju u odabranim citatima jednog od najznačajnijih pisaca dvadesetog veka, i to u novom ruhu – sa savremenim dizajnom i ilustracijama. Knjiga sadrži trinaest poglavlja: O životuO dobru i zluO grijehuO ljudimaO ljubaviO samoćiO prijateljstvuO srećiO slobodiO željiO sjećanjuO slobodi O smrti.

Sva naša htenja započinju rečju. Jednom začeta – reč postaje neodložna – otkida se od čoveka i gradi most između njega i sveta koji ga okružuje. Tako daljine postaju blizine i tako svako od nas ostavlja trag na drugoj strani obale – u ljudima i u vremenu koje nam je dato. Čovek neprestano teži toj drugoj obali pokušavajući da premosti razlike između sebe i sveta, između unutrašnjeg i spoljašnjeg, jer kako je Ivo Andrić zapisao u eseju Mostovi: sva je naša nada s one strane. Sve izgovorene, ali i prećutane reči predstavljaju odjek čovekove želje da iskorači iz sebe i da se poveže sa drugima. Naposletku, to je jedini način da se dosegne neprolaznost.

Povezana vest:  Najveća umetnička instalacija u Austriji na zgradi bečke većnice

Mehmed Meša Selimović, jedan od najznačajnijih srpskih pisaca, stvarao je u drugoj polovini dvadesetog veka. U rodnoj Tuzli završio je osnovnu školu i gimnaziju, posle čega odlazi u Beograd i upisuje se na Smer za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu. Diplomirao je 1934. godine, a od 1935. do 1941. godine radio je kao profesor Građanske škole, da bi 1936. bio postavljen za suplenta u Realnoj gimnaziji u Tuzli. Od 1947. godine živeo je u Sarajevu i radio kao profesor u Višoj pedagoškoj školi, docent na Filozofskom fakultetu, bio je umetnički direktor Bosna-filma, direktor Drame Narodnog pozorišta i glavni urednik IP Svjetlost. Penzionisan je 1971. godine, kada se preselio u Beograd. Bio je redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti. Za svoje književno stvaralaštvo dobio je brojne nagrade, od kojih se po značaju izdvajaju NIN-ova i NjegoševaMost od riječi i mnoga druga dela jednog od najznačanijih pisaca dvadesetog veka ljubitelji domaće književnosti mogu potražiti u svim Vulkan knjižarama, ili ih naručiti putem sajta Izdavaštva www.vulkani.rs.

Povezana vest:  Ponovo „Beograd u jednom pravcu"!