Pored toga što je svakodnevno u radnoj i kreativnoj vezi sa svojim učenicima, i pored toga što piše i priprema antologiju priča o putovanjima, pod radnim naslovom “Žudnja za putovanjem” (osećate li taj naslov?), uvažena i nagrađivana književnica Ljubica Arsić je za nas preporučila i tri knjige koje treba obavezno pročitati, a sada je i pravi trenutak za to. Ljubica preporučuje, a Laguna na istaknute knjige odobrava sjajan popust od 30% koji važi na sajtu www.laguna.rs od ponedeljka 6. aprila od 9 sati do četvrtka 9. aprila u 9 sati.

Evo šta Ljubica Arsić preporučuje iz Laguninog bogatog izloga:

„Nezaobilazni Borislav Pekić i ’Sentimentalna povest Britanskog carstva’ – knjiga u kojoj, kao i u drugim Pekićevim knjigama, dolazi do izražaja njegova izuzetna duhovitost, pronicljivost da stvari vidi na svojstven način i da kroz komentar pokaže inteligenciju i lucidnost. Pekić dobro poznaje Engleze, kao što odlično poznaje i naš mentalitet, a sličnosti, ma kako paradoksalne izgledale, otkrivaćete čitanjem ove neobične knjige.

Povezana vest:  Izložba dela iz Muzeja Mart u Palati Italija

Horhe Luis Borhes, ’Sveopšta istorija beščašća’ – ove Borhesove priče, kao i sve ostale u Laguninom izdanju, pokazuju zašto ovog pisca pamtimo i čitamo. Borhes je pisac koji ume da sabije priču u orahovu ljusku, koji zna da se poigrava našom naivnošću i našim strahovima i uvek nam ponudi ono čemu se ne nadamo. U ’Istoriji beščašća’ pisac se bavi nasiljem kao delom ljudske prirode analizirajući njegove oblike, ćud i poreklo.

Dino Bucati, ’Prodavnica tajni’ – knjiga priča u kojima uživam po ko zna koji put jer se neprestano pitam kako ovom piscu uspeva da nam, posežući za fantastikom, proda iz svoje prodavnice baš one tajne koje se tiču upravo one u kojoj trenutno živimo.

Povezana vest:  Novogodišnji koncert Bečke filharmonije 2020.

Čitanje, koje je inače sastavni deo svakog mog dana, preporučujem kao veoma delotvornu terapiju, čije lekovito dejstvo čini dobro svima koji mu se prepuste. Čitanje je kao razgovor sa najpametnijim i najboljim ljudima, ono uspostavlja sklad nas samih i sveta, harmoniju koja nam je u ovim danima neophodna. Ne tražite samo da vas knjige zabavljaju, naročito ne da vas opuštaju! Od čega da vas opuste? Od našeg jedinog, najdragocenijeg života, koji treba iz sve snage da prigrlimo i da ga ne puštamo? Zato čitajte, čitajte i samo čitajte dobre pisce! Čitanjem stičete imunitet u borbi sa pandemijom, jer virus korona niti voli knjige niti zna da čita!“

Preporukama za čitanje koje je dala Ljubica Arsić dodajemo i njen novi roman „Četiri kiše“, u kome, prateći istoriju dve porodice u bezbrižno vreme raspusta i letovanja, Ljubica diskretno evocira jednu proteklu epohu i nestalu zemlju. Autorka prati periode formiranja svojih junaka, i melanholično i duhovito dočarava sva uzbuđenja i radosti, često i nevesele ishode i mladalačke muke koji prate odrastanje Senke, Milice i Paška, u ono doba detinjstva i prvih ljubavi kada se bude nepoznate strasti, zanosi, opažanja sveta oko sebe i sebe u svetu.

Povezana vest:  ZADATAK NA DAN 1 i ZADATAK NA DAN 2 - nova izdanja Kreativnog centra

Dakle, dragi čitaoci, knjige „Sentimentalna povest Britanskog carstva“, „Sveopšta istorija beščašća“, „Prodavnica tajni“ i novi roman Ljubice Arsić „Četiri kiše“ od ponedeljka 6. aprila od 9 sati do četvrtka 9. aprila u 9 sati, samo na sajtu www.laguna.rs, možete nabaviti po specijalnoj ceni sniženoj za 30%.

Isporuka je besplatna na teritoriji Republike Srbije.

Uživajte u čitanju!