Ju Nesbe je za svoj dvanaesti roman o Hariju Huleu, „Nož“ dobio Riverton nagradu za 2019. godinu. U pitanju je prestižna nagrada koja se dodeljuje jednom godišnje u Norveškoj za najbolju krimi priču. Ju Nesbe je još 1997. osvojio ovu nagradu, za prvi roman o Hariju Huleu, „Slepi miš“.

„’Nož’ je mračan, neodoljiv i bolan roman, duboko ozbiljan, a složena istraga je veličanstveno izvedena. Elegantna veština autora neprestano iznenađuje čitaoca brojnim preokretima, ali i sjajnim individualnim pričama iz prošlosti“, navodi se u saopštenju žirija.

Povezana vest:  "Kako da se brinete o starim roditeljima" V. Moris

Nesbe je predstavnik nordik noara i najpopularniji evropski savremeni pisac trilera. Dobitnik je brojnih nagrada, a kritičari ga hvale da je proširio žanrovske okvire modernog kriminalističkog romana i ističu njegove književne kvalitete. Kombinuje složenu radnju, izuzetnu napetost i briljantnu karakterizaciju likova sa dubokim moralnim raspravama i prikazom savremenog društva.

Serijal o Hariju Huleu prodat je u preko 40 miliona primeraka širom sveta.

Povezana vest:  Revolver u kavezu ispred Albertine

U romanu „Nož“, Hari Hule, pred svoj pedeseti rođendan, živi kao u najgorim vremenima. Ponovo pije. Radi kao inspektor najnižeg platnog razreda u Odeljenju za krvne delikte. Izgubio je posao na Policijskoj akademiji. Supruga ga je izbacila iz kuće. Povrh svega serijski silovatelj i Svejn Fine ubica, izašao je iz zatvora posle mnogo godina uz pretnje da će se osvetiti onome ko ga je tamo poslao. U svom alkoholnom bunilu Hari sada očekuje ostvarenje svoje najveće more – napad na porodicu s kobnim ishodom. A onda se jednog jutra budi sa jezivim mamurlukom prekriven krvlju.

Povezana vest:  Tihomir Stanić dobio nagradu publike na festivalu u Zagrebu

Nagrada je dodeljena Nesbeu 6. maja, na ceremoniji upriličenoj u Književnom domu u Oslu.

PHOTO: Matija Krstić