Ambasador Egipta u Beogradu i predsednik Grupe frankofonih ambasadora u Srbiji Amr Alguvejli otvorio je danas u Francuskom institutu u Beogradu Salon frankofone knjige, koji se organizuje u okviru Molijerovih dana.

Kako je saopšteno, Alguvejli je izrazio zadovoljstvo što se Salon frankofone knjige održava po treći put. „Ovo je jedan od prvih kulturnih dogadjaja nakon globalne zdravstvene krize koja je pogodila čitav svet, a za mene je povratak u normalu dobrodošao“, rekao je ambasador.

„Uprkos ovoj krizi ili zbog nje, od suštinske je važnosti podržavati izdavaštvo u Srbiji, kao i vitalnost prevoda, koji su garancija dinamičnog francuskog govornog područja. To je glavni razlog mog prisustva ovom dogadjaju u Francuskom institutu u Srbiji, tradicionalnom partneru ovog dogadjaja, te zato srdačno zahvaljujem na ovim naporima, kao i podršci pruženoj Grupi frankofonih ambasadora u Beogradu“, istakao je Alguvejli.

Povezana vest:  Red Vitezova Templara Srbije pomovisao časopis i proslavio 15 godina postojanja u Srbiji

O dinamici frankofonije u Srbiji svedoči nekoliko dogadjaja poput Beogradskog sajma knjiga čiji je prethodni počasni gost bio Egipat, a naredni će biti Rumunija, dve zemlje članice Medjunarodne organizacije frankofonije. „To je neki znak“, rekao je egipatski ambasador.

Danas je u centru pažnje više od 94 autora, iz 19 različitih zemalja. Na svoj način, oni svedoče o bogatstvu i raznolikosti izraza u francuskom jeziku, raznolikosti koja potiče sa nekoliko kontinenata i kultura, što nam zaista daje razlog za veličanje višejezičnosti i multikulturalizma širom sveta, rekao je ambasador i istakao da ovi autori i ova dela predstavljaju zajedničko nasledje.

Povezana vest:  "Gospođica" danas 50. put na sceni "Ljuba Tadić" JDP-a

U okviru produktivne saradnje sa Srbijom kao pridruženom članicom Medjunarodne organizacije Frankofonije, ambasador je rekao da će kontaktirati Beogradski sajam knjiga o mogućnosti da prvi put bude organizovan štand posvećen Frankofoniji, koji bi pružio mogućnost izlaganja srpskih prevoda francuskih knjiga, kao i knjiga grupe ambasadora frankofonih zemalja na francuskom jeziku.

Salon frankofone knjige traje do 13. juna u Francuskom institutu u Beogradu tokom trajanja Molijerovih dana, manifestacije posvećene savremenoj frankofonoj književnosti i prevodima frankofonih autora na srpski jezik.

Povezana vest:  Kontraverzni komad - „U samoći pamučnih polja" u Parobrodu

Tokom trajanja Salona frankofone knjige biće emitovani snimci razgovora sa uglednim frankofonim piscima koji su gostovali na Molijerovim danima.

PHOTO: ATA Images