baletNovogodišnji baletski gala koncert u Narodnom pozorištu

 

Vrhunski baletski igrači iz Srbije i Slovenije predstaviće se sutra sa ostvarenjima klasične i savremene umetničke igre na Novogodišnjem gala baletskom koncertu, koji organizuju Narodno pozorište u Beogradu i Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS), u saradnji sa Društvom baletnih umetnikov Slovenije.

Na Velikoj sceni nacionalnog teatra nastupiće solisti Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i umetnici iz Ljubljane i Maribora, najavio je UBUS.

Povezana vest:  „Peto godišnje doba‟ Nenada Rackovića u prodaji od 21. jula

Beogradska publika će moći da vidi slovenačke umetnike, kao što su Nastja Bremec, Mihail Rinia (Rynia), Tijuana Križman Hudernik, Matjaž Marin, Galina Čajka, Rainer Krensteter, Corine Verdeil.

Planirano je da se ovakvi gala koncerti održavaju jednom godišnje u Beogradu, Novom Sadu, Ljubljani ili Mariboru sa ciljem trajnog regionalnog povezivanja scena klasične i savremene umetničke igre.

Povezana vest:  „BEOGRADSKI duh Novе godinе“ u ustanovama kulture

UBUS je podsetio da u Srbiji već dve decenije ne postoje baletski koncerti ovakovog tipa, u kojima bi stvaraoci iz zemlje i regiona, savremenog i klasičnog umetničkog izraza, imali priliku da se predstave javnosti.

Dva udruženja izrazila su želju da nastave organizaciju ovakvih koncerata koji su nekad tradicionalno održavani u obe zemlje i predstavljali dobro prepoznatljiv oblik prezentovanja baletske umetnosti Srbije i Slovenije.

Povezana vest:  Praznična pauza u pozorištima od dva dana do dve nedelje

Koncert se realizuje uz podršku Ministarstva za kulturu Republike Slovenije i Turističke organizacije Beograda.