Madlena CepterMadlena Cepter prva dobitnica nagrade Zlatni venac

 

Novoustanovljena nagrada „Zlatni venac“, koju Minsitarstvo kulture Srbije dodeljuje za poseban doprinos razvoju kulture kroz mecenstvo i donatorstvo, dodeljena je Madleni Cepter, saopšteno je danas iz Minsitarstva kulture.

Komisija koja je odlučivala o ovom priznanju, odlučila je da prva nagrada „Zlatni venac“ pripadne Madleni Cepter, koja je „visokim kriterijumima ugradila svoje ime i značajna materijalna sredstva u kulturu i umetnost današnjice, što predstavlja pravi podvig koji traje već dve decenije“, piše u saopštenju.

Povezana vest:  Vredno istorijsko svedočanstvo o ljudskom bezumlju i nasilju - "Sastanak s pepelom" Žakline Kiš

U obrazloženju Komisije se navodi da je Madlena Cepter u Zemunu, na starim temeljima, napravila novo zdanje Opere i pozorišta „Madlenianum“, u kojem gostuju vrhunski umetnici iz zemlje i inostranstva, kao i da je već 10 godina sponzor nagrade „Žensko pero“ i da daje donacije za nagradu „Dobričin prsten“ za životno glumačko ostvarenje.

Fond „Madlena Cepter“ je stipendirao preko 500 mladih ljudi, muzičara, slikara i sportista, a sponzor je i brojnih kulturnih i umetničkih institucija i manifestacija.

Povezana vest:  Nova knjiga Aleksandra Saše Ignjatovića u prodaji od 12. decembra

Kruna dosadašnjih ulaganja u kulturu Srbije, kojoj je do sada dala preko 30 miliona evra, oličena je otvaranjem Muzeja Cepter u Beogradu.

Madlena Cepter je otvorila Muzej Cepter u Beogradu, renovirajući ovo zdanje iz 1922. godine, koje je pod zaštitom države i na tri sprata smestila decenijama sakupljanu kolekciju od 350 slika i skulptura sa potpisima 132 najznačajnija umetnika sa srpskih prostora.

Povezana vest:  Sutra „Bura“ iz Metropolitena u bioskopima „Cineplexx“ i „Vilin Grad“

Komisiju koja je odlučivala o nagradi činili su: Svetlana Velmar Janković (predsednik), Vladimir Veličković, Brana Mitrović, Nataša Ninković i Goran Paskaljević.

Nagrada „Zlatni venac“ Madleni Cepter, biće uručena 18. Januara 2011. godine, na svečanosti u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.