Deceniju i po od prvog objavljivanja Laguna predstavlja novo izdanje romana „Apsint“ Gorana Milašinovića koji se 2006. godine našao i u najužem izboru za Ninovu nagradu.

Svojevrstan roman-vremeplov kroz XX vek i čitavu srednju Evropu, „Apsint“ je priča o dvojici Mihajla Alića, potpuno različitih karaktera. Zajednička im je jedino nesrećna sudbina i neumereno uživanje u zelenkastom likeru od anisa i gorkog pelina – apsintu.

Prvi Mihajlo je Beograđanin, student medicine u Beču, gde je prinudno mobilisan u Veliki rat. Pri napadu austrougarske vojske na Srbiju, zarobljen je i odveden u Irig, odakle će neslavno pobeći. Ovom Mihajlu se nakon kapitulacije austrougarske monarhije gubi svaki trag.

Povezana vest:  Koncert tenora Takaši Nakamure u Guarneriusu

Drugi Mihajlo Alić rodom je iz Iriga, srpski vojnik dobrovoljac i ugledni hirurg u Pančevu, gde je nakon rata uhapšen i optužen je da je radio kao tajni cenzor za grupu Kundschafter sa zadatkom falsifikovanja ukradenih pisama srpskih vojnika i ratnih zarobljenika. Falsifikovanim sadržajem adresat bi, naime, bio naveden na otkrivanje obaveštajnih podataka, iz čega se zaključivalo o položajima srpske vojske. Ovaj ugledni lekar je uveren da je do optužbe za izdaju došlo zbog zamene identiteta.

Povezana vest:  Nova knjiga Žarka Lauševića "Sve prođe, pa i doživotna"

„U svim vremenima i izazovima, pa tako i danas, petnaest godina nakon prvog izdanja ’Apsinta’, podeljenost našeg naroda između Istoka i Zapada ostaje kao nezaobilazna tema i pitanje bez odgovora“, istakao je Milašinović u izjavi za Lagunu. „Očiju usmerenih ka magnetskim simbolima materijalnog i umetničkog progresa i hedonizma, Beču, Berlinu i Parizu, a usplamtelog srca kad se pomenu Rusi i vera, plaćamo cenu mentalnog rascepa u vidu kolektivne nesnađenosti, tvrdoglavosti i antikonformizma. Ta cena je i život u magnovenju, duhovnoj i emotivnoj raspolućenosti, stalnom begu u fatalizam, prošlost i mitsko. Rezultat svega toga na ličnom planu često je nepodnošljiv konflikt i teret, kao u slučaju mladog bečkog lekara Mihajla Alića, kojem ni opojni, zavodljivi apsint ne pomaže da razume da li se njegovo biće nalazi sa one strane Dunava ili na Balkanu.“

Povezana vest:  Svako more ima svoju Malu Lagunu - akcija na FB i Instagramu

Po profesiji kardiolog, profesor Medicinskog fakulteta i direktor Pejsmejker centra u Kliničkom centru Srbije, Milašinović je napisao nekoliko zapaženih romana. Laguna je do sad objavila roman „Slučaj Vinča“ i knjigu priča „Lekari“.

Roman „Apsint“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

PHOTO: Predrag Mitić