Majkl Nikols je jedan od najznačajnijih fotografa koji se bavio slikanjem pejzaža i životinjskog sveta. Prva radna iskustva je stekao u časopisu „GEO“, a tri godine kasnije je postao član agencije „Magnum“. Nikols je u periodu od 1989. do 2015. godine izradio 30 reportaža za časopis „National Geographic“. Od početka svoje karijere se pridržavao jednog cilja: da uhvati objektivom divlje, netaknute predele, a sa njima i životinjski svet koji ih nastanjuje. On bi više meseci posmatrao životinje pokušavajući što više da im se približi i upozna njihov način života i teritoriju.

Povezana vest:  Izuzetna pripovest o snovima, žudnjama i moći žena da promene svet - "Knjiga čežnji" Sju Monk Kid u prodaji od 25. septembra

U toku svoje karijere Nikols je sarađivao sa primatologom Džejn Gudal, a sa ekološkim aktivistom Majklom Fejem proputovao je Afriku od istoka ka zapadu. Njegove fotografije predstavljaju spoj novinarstva, nauke i tehnologije. Često su mu postavljali pitanje: „Kako uspevate toliko da se približite životinjama?“. On bi šaljivo odgovarao: „Jednostavno: ponekad zaista nisam prisutan“. Nikols je mnoge fotografije uspeo da snimi zahvaljujući postavljenim zamkama koje su bile neprimetne i koje su mu omogućile da ostane neopažen.

Povezana vest:  Nauči indijski ples, napravi lutku, pogledaj film ili igraj sa decom na trgu – na 24. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici

Radovi Majkla Nikolsa su nagrađivani između ostalih i nagradama „World Press Photo“, „Wildlife Photographer of the Year“ i „Sony World Photography“. Časopis „Time“ je njegovu fotografiju „Surfing Hippo“ proglasio „jednom od najuticajnijih slika svih vremena“. Njegovu poslednju samostalnu izložbu u Muzeju umetnosti u Filadelfiji 2017. godine posetilo je 250.000 ljudi.

U Prirodnjačkom muzeju u Beču biće prikazana retrospektivna izložba Majkla Nikolsa od 8. jula do 4. oktobra 2020. godine. Posetioci će imati priliku da vide njegove najznačajnije radove o životu lavova u nacionalnom parku Serengeti u Tanzaniji, o indijskim tigrovima Siti i Čardžeru, kao i reportažu o šimpanzama koju je uradio u saradnji sa Džejn Gudal.

Povezana vest:  Koliko dobro poznajete svoje komšije?

PHOTO: Michael Nick Nichols / © NHM Wien, Christina Rittmannsperger