A Dani BDFa u Kinoteci - Prva pozicija 4Dani igre u Kinoteci od 28. januara do 1. februara

Drugi put za redom, Beogradski festival igre i Jugoslovenska kinoteka, priređuju presek zanimljivih dokumentarnih i filmskih ostvarenja na velikom platnu.
Od 28. januara do 1. februara, „Dani igre“ donose ekskluzivne projekcije višestruko nagrađivanih naslova, kao što su „Prva pozicija“ u režiji Bes Kargman ili „Kar Men“ u režiji Jiržija Kilijana.
Dokumentarni film „Prva pozicija“ govori o formiranju mladih igrača, odrastanju, izazovima i surovosti baletske profesije, o teškoj i neizvesnoj stazi koja samo najupornije vodi do uspeha na sceni. Ovaj sjajni film ovenčan je prvim nagradama na festivalima u Torontu, Njujorku, Portlandu, Vankuveru i San Francisku.
Nacionalni balet Kube je inicirao jedan od najuspešnijih filmova koji govore o procesu nastajanja velikih klasičnih predstava. „Ostvarenje jednog sna“ prati protagoniste baleta od audicije do premijere.
Dokumentarac pod nazivom „Kutije od kartona“ je priča o uličnim igračima, ljudima sa margine koji odlučuju da igra bude njihov život. Reč je o počecima i vrtoglavom uspehu Kompanije Kafig iz malog francuskog mesta Kretej i val de Marn, koju ćemo prvi put gledati uživo na 12. Beogradskom festivalu igre.
Crno-beli film „Car Man“ koreografa Jiržija Kilijana, obišao je najvažnije svetske pozornice i bioskopske sale, dok je odličan dokumentarni film „Ista razlika“ priča o porodici igrača angažovanih u Holandskom plesnom teatru, kompaniji koju je Kilijan dugo i uspešno predvodio.
Umetničko ostvarenje „Ogledalo i muzika“ koje potpisuje japanski koreograf Saburo Tešigavara, obećava zanimljivo putovanje kroz savremenu igru, njene zakonitosti i razlike, ali i otvorenu debatu o različitim umetničkim i tehničkim sredstvima koja doprinose njenoj atraktivnosti.
Prisetićemo se i dva igrana filma koja su veoma važna u odrastanju generacija igrača i plesne publike. Reč je o kultnom ostvarenju „Kabare“ u režiji Boba Fosa, i filmu „Flashdance“ u režiji Adrijana Lina.
Premijerne projekcije su planirane svakog dana od 20h u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici. Reprize i igrani filmovi se prikazuju u terminu od 18h.
Zahvalnost za inicijativu i realizaciju ovog lepog januarskog događaja, Beogradski festival igre i Kinoteka duguju autorima filmova, trupama i koreografima koji su sa radošću ustupili svoje materijale, kao i kompaniji Vip mobile, Societe Generale banci, Hemofarm Fondaciji, kompanijama Nivea, DDOR Novi Sad, Amstel, Doncafe, Nestle, Euroconsulting, saobracajnom preduzecu Lasta, i drugima.

Povezana vest:  Novi naslovi Kretivnog centra : 10 najvažnijih stvari koje možete da učinite za svoju decu i Šta nam koka daje

Dani Beogradskog festivala igre u Jugoslovenskoj kinoteci

28.01. @ 20h – Prva pozicija / First Position, režija/directed by: Bess Kargman

29.01. @ 18h – Prva pozicija / First Position, režija/directed by: Bess Kargman
@ 20h – Ogledalo i muzika / Mirror and Music , režija/directed by: Saburo Teshigawara

30.01. @ 18h – Kabare / Cabaret / directed by: Bob Fosse
@ 20h – KAR MEN / CAR MAN, režija/directed by: Jiri Kylian
Ista razlika / Same Difference / NDT

Povezana vest:  JEDRENJAK U KUKURUZU - novo izdanje "Kreativnog centra"

31.01. @ 18h – KAR MEN / CAR MAN, režija/directed by: Jiri Kylian
Ista razlika / Same Difference / NDT
@ 20h – Kutije od kartona / Kartons, režija/directed by: Mourad Merzuki

01.02. @ 18h – Flashdance / directed by: Adrian Lyne
@ 20h – Ostvarenje jednog sna / Despertar Sueno, režija/directed by: Luis Ernesto Doñas