Kate Kapuralica„Kate Kapuralica“ – pobednik 2. festivala Tvrđava teatar

 

Predstava „Kate Kapuralica“ Narodnog pozorišta iz Sombora pobednik je 2. festivala Tvrđava teatar u Smederevu, odlučio je žiri festivala.

Nagrada za najbolju režiju pripala je reditelju te predstave Jagošu Markoviću, za mušku ulogu Saši Torlakoviću za lik Luke iz iste predstave, dok je nagradu za najbolju glumicu dobila Emina Elor za ulogu Lucifera u „Čovekovoj tragediji“, u izvođenju Novosadskog pozorišta.

Odluku je na konferenciji za novinare saopštio žiri čiji su članovi glumica Đurđija Cvetić, rediteljka Ljiljana Todorović i dramaturg i kritičar iz Rijeke Matko Botić.Nagradu za najbolju glumicu dobila je Emina Elor za ulogu Lucifera u predstavi Čovekova Tragedija Imre Madača u režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Novosadskog pozorišta – Ujvideki Szinhaz.

U obrazloženju se ističe da se „Somborska Kate svojim velikim srcem, profilisanim glumačkim doprinosima i virtuoznom režijskom postavkom uspešno usprotivila pravilu potrošačkog pozorišta i bez dileme se nametnula kao najbolja predstava ovogodišnjeg festivala“.

Povezana vest:  Boris Giltburg 8. februar u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine

Ta predstava je prvu premijeru imala 1995. godine i postigla je ogroman uspeh, a sada ju je Marković obnovio, sa istom glumačkom podelom.

„Kultna predstava Narodnog pozorišta iz Sombora danas je aktualnija nego ikad, kako zbog svoje socijalne osvešćenosti, tako i zbog snažne emotivnosti koja sa scene nezadrživo prodire u publiku, što u današnjoj diktaturi otuđenja predstavlja dobrodošao i preko potreban izuzetak“, ocenio je žiri.

Što se tiče režije, „Marković je veliki ceremonijal-majstor somborske Kate, koja se može promatrati i kao lična karta njegove rediteljske poetike“.

„Nesputana mašta koja u potocima teče iz svih planova scenske igre, neupitna moć duhovitog razigravanja celokupnog glumačkog ansambla i duboko razumevanje arhaičnog dubrovačkog teksta Vlaha Stulija središnji su razlog zavodljivosti Kate Kapuralice, a njegova rediteljska postavka i nakon petnaest godina nije izgubila na svežini“, navodi se u obrazloženju.

Povezana vest:  Dani fantastičnih popusta u Vulkančiću – 15% + 15% + 10%

Torlakovićev Luka „već od prvog pojavljivanja na sceni osvaja svojom rabijatnom pojavom u kojoj se mešaju agresija i ljubav, sebičnost i roditeljski altruizam“.

„Dubokog glasa koji besprekorno pogađa sve suptilne trilere dubrovačkog melodioznog govora, Torlaković maksimalno koncentrirano gradi ulogu od početne netrpeljivosti prema svojim bližnjima do potresnog kreščcnda u kojem se razotkriva kao emotivni muž i otac porodice. On ni u jednom trenutku ne upada u zamku preterane emocionalne karikaturalnosti, koristeći sva raspoloživa glumačka sredstva da vešto poentira komička središta upisana u Stulijev tekst“, ocenio je žiri.

Glumica Emina Elor „hrabro se uhvatila u koštac s jednim od najtežih zadataka u mađarskoj dramskoj književnosti, zaigrano i vešto tumačeći Lucifera u Madačevoj ‘Čovekovoj tragediji’. Svojim energičnim nastupom davala je ritam maštovito koreografiranoj predstavi u režiji Kokana Mladenovića, neprestano se opirući ponavljanju istih glumačkih rešenja“.

„Njen Lucifer nije šablonizirani zlikovac, već višedimenzionalni karakter čiji je ironijski odmak često spasonosno razblaživao smrtnu ozbiljnost starinskog Madačevog izvornika. Erotičan ali ne i vulgaran, arhetipski mišljen ali bez opštih mesta u izvođenju, Lucifer Emine Elor nametnuo se kao najbolja uloga u vrlo dobroj predstavi Novosadskog pozorišta, ali i kao najzapaženija ženska uloga celokupnog festivala“, istakao je žiri.

Povezana vest:  OPERSKI SPEKTAKLI NA VELIKOM PLATNU U BIOSKOPU „CINEPLEXX“

Večeras na samom kraju festivala van konkurencije izvedene su dve predstave.

Od 19h na Gradskom trgu Teatar an Val publika je uživala predstavu Brigada urgane harmonizacije.

U 21h u Malom gradu Smederevske tvrđave dodeljene su nagrade.

U 21.30h u čast nagađenih izvedena je plesna predstava San letnje noći po motivima istimene Šekspirove komedije, a u režiji Zoltana Puškaša.

Time je  završen ovogodišnji Festival Tvrđava teatar na kome je za deset dana (11. – 20. avgust Smederevo) prikazano 12 predstava iz Srbije, Španije, Holandije i Italije u zvaničnom i pratećem programu.