ake_edwardsson„Sunce i senka“ Akea Edvardsona u izdanju „Derete“

 

Izdavačka kuća „Dereta“ objavila je knjigu „Sunce i senka“ jednog od najboljih švedskih romanopisaca Akea Edvardsona.

Priča Edvardsonovog romana smeštena je u Geteborgu, uoči novog milenijuma i prati harizmatičnog detektiva Erika Vintera, najmlađeg glavnog inspektora u Švedskoj, koji je sklon promenama raspoloženja i potpuno obuzet zločinom koji pokušava da reši.

Povezana vest:  Junakinje koje se bore za kontrolu nad sopstvenim životima u romanu "Kupina i divlja ruža" Sonje Velton

U ovoj misterioznoj priči, koja počinje dvostrukim ubistvom kraj vrata Vinterovog doma, tragovi vode glavnog lika u svet kulta gotike – zagonetku noćnih mora, borbe dobra i zla, sunca i senke.

„Sunce i senka“ je zamršen, psihološki nabijen, kriminalistički roman pun intrigantnih likova, koji je magazin „I love mistery“ okarakterisao kao „jezivo realističan, promišljen triler dobrog ritma“.

Povezana vest:  Muzičko-poetsko veče Ivana Bosiljčića 26. i 28. decembra u Madlenianumu

Ova knjiga je prvi Edvardsonov roman preveden na engleski jezik 2005, šest godina nakon što je objavljen.

Sledi nastavak priče o inspektoru Vinteru „Never End“ iz 2000. koji je Lari Tomson preveo 2006, a treću knjigu iz istog serijala, „Frosen Tracks“, Evdarson je izdao već 2001, a Tomson preveo 2007.

Edvardson (57), koji se bavio i novinarstvom, proslavio se svojim romanima o Eriku Vinteru, koji su mu tri puta doneli priznanje Švedske akademije pisaca krimi priča (Swedish Crime Writers’ Academy) za najbolji krimi roman godine.

Povezana vest:  Slikovnica Slavimira Stojanovića u prodaji