U okviru takmičarskog programa 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji se ove godine održava od 20. do 26. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, naći će se 16 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića. Publika festivala moći će da pogleda raznovrsne i maštovite predstave koje u Srbiju dolaze iz Izraela, Slovačke, Kine, Nemačke, Rusije, Mađarske, Austrije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Irana, Turske, Indije, i Srbije.

Povodom ovogodišnjeg izbora, programa, festivalski selektor Zoran Đerić je izjavio: “Kreatori pozorišne scene za decu nastoje da idu u korak sa novim tehnologijama, da klasične teme iz školske lektire obrađuju na savremen način, da budu aktuelni i zanimljivi, kako bi održali korak s vremenom, izdržali konkurenciju medija, ali i sačuvali svoj autentičan pozorišni izraz. Takve su predstave koje nam stižu na ovogodišnji Festival. Među predstavama koje su selektovane ima i klasičnih lutkarskih predstava, ali je akcenat stavljen na istraživanja novih, modernih formi lutkarske režije, glume, animacije, pokreta – jednom rečju na istinskoj lutkarskoj estetici, odnosno na modernoj estetici pozorišta za decu i mlade”.

U glavnom takmičarskom programu naći će se dve produkcije iz Srbije. Predstava „Teatru s ljubavlju“ Dečjeg pozorišta Subotica je odraz ljubavi prema pozorištu lutaka, a režirali je su istaknuti reditelji Bonjo Lungov i Konstantin Karakostov, koji su i osmislili kompletan scensko vizuelni ambijent, lutke, kostime i koreografiju. Oba autora predstavom izražavaju zahvalnost glumcima i njihovoj posvećenosti sceni i pozorištu, dok različite vrste lutaka oživljavaju kroz muziku, ples i veštu animaciju glumaca. Predstava za decu i odrasle, mjuzikl „Ko se boji Isadore Duncan“ predstavlja tragičnu i bolnu priču o životu balerine Isadore Duncan, ali paralelno kroz spoj lepote, tuge, radosti i bola u stvari slavi život, ljubav i umetnost. Režiju potpisuje Gea Gojak, glavna ulogu igra balerina Una Duraković, a produkciju potpisuje Centar savremene umetničke produkcije “Viva Dance Academy”

Povezana vest:  Spremite se, stiže novi Bakman!

Pored Srbije, sa po dve predstave će biti zastupljena Kina, odakle dolaze ostvarenja “Mi smo Terakota vojska” u izvođenju Xi’an Children’s Art Theatre, i “Umeće ratovanja” (Children’s Art Theatre of China Welfare Institute). Azijski kontinent će biti zastupljen sa još četiri predstave: “Čudovište iz smeća” stiže iz Turske (Cengiz Özek Shadow Theatre), “Beli slez” iz Irana (pozorište Deemak), “Plesovi Indije” iz indijskog pozorišta Rahales Little Theatre, a iz Izraela je predstava “Guli” u produkciji pozorišta “The Galilee Multicultural Theatre”.

Povezana vest:  "Homo deus: Kratka istorija sutrašnjice" u prodaji

Predstavu “Aero” osmislio je teatar Odivo iz Slovačke, a “Alisine avanture u zemlji čuda” će predstaviti nemački Zenobia Theater. “Beba pingvin koji je hteo da leti” dolazi iz ruskog pozorišta Bryansk regional puppet theater, Austrija se predstavlja ostvarenjem “Kraljica boja” (Theater Feuerblau), Mađarski Kövér Béla Puppet Theatre izvešće “Sirenu sa naočarima”, dok iz Bugarske dolazi “Samurajeva kćerka” u izvođenju Senju Puppet Company.

Sa prostora bivše jugoslavije su dva ostvarenja: Lutkarsko pozorište Nebo iz Slovenije izvešće predstavu  “To je Ernest”, dok će Gradsko kazalište “Zorin dom” iz Karlovca u Hrvatskoj izvesti predstavu “Još si zelen”.

Organizatori Festivala se nadaju da će se uskoro steći uslovi da se festival održi u punom obimu i uz učešće svih odabranih trupa koje su izrazile želju da nastupe na ovom prestižnom Festivalu. Svi festivalski programi će se održavati u skladu sa merama borbe protiv pandemije virusa Covid-19 i uz vođenje računa o bezbednosti posetilaca i učesnika festivala. Osim predstava u takmičarskom programu, publika će ove godine moći da poseti izložbe, promocije knjiga, naučni forum, plesni program dečijih grupa kao i radionice namenjene deci i odraslima.

Povezana vest:  Retrospektivna izložba “Javne tajne” Zorana Naskovskog u Muzeju savremene umetnosti od 19. oktobra do 26. februara 2024. godine

Međunarodni festival pozorišta za decu jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvu ali i sa prostorom za druge umetničke forme, festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju pozorišta u Srbiji. Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, festival je 2005. godine nagrađen „Vukovom nagradom“, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je 2009. godine Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada „Pro urbe“ za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti. Festival je dobitnik i specijalne Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja „Grozdanin kikot“ za 2009. koju dodeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara (BiH centar IDEA (Međunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje)).

Realizaciju Međunarodnog festivala pozorišta za decu podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine i Grad Subotica.