Četiri kamene skulpture, dva krotitelja konja i dve sfinge, koje se nalaze na ulazu u dvorac Belvedere treba da budu restaurirane. Prvi put je u restauraciji dve skulpture učestvovala grupa međunarodnih studenata dobrovoljaca iz udruženja „European Heritage Volunteers“. Skulpture su pretrpele velika oštećenja usled vremenskih uslova i nemara posetilaca, ali i materijal koji se koristio za njihovu obnovu pre 30 godina dodatno je oštetio kamen. Hemikalije koje su tada upotrebljene prodrle su u kamen, pa su prouzrokovale velike rupe u skulpturama. Ovog puta su se koristili samo prirodni materijali iz okruženja koji su slični kamenu od kojih su izrađene figure.

Povezana vest:  Novi prevod romana "Prohujalo sa vihorom" Margaret Mičel u prodaji od 5. maja

Na projektu je učestvovalo 14 studenata iz deset različtih zemalja. Oni su se prethodno prijavili za program „European Heritage Volunteers“ koji se bavi restauracijom istorijskih objekata i građevina širom sveta. Ovo je prva restauracija koje je organizovana u Austriji. Većina učesnika ima relevantno predznanje iz oblasti kulturne baštine, a u okviru dvonedeljnog kursa uče zanat restauracije. Stundente su pri radu usmeravali iskusni restauratori. Celokupni troškovi projekta iznosili su 25.000 evra.

Belvedere / Belvedere

Restauraciju druge dve skulpture preuzela je Služba za upravljanje i održavanje istorijskih građevina koja je odgovorna za 60 lokacija u Austriji. Jedna od tih lokacija je kompleks palate Hofburg u Beču za čije održavanje se izdvaja 26 miliona evra godišnje. Oko 85 odsto sredstava za restauraciju koristi se za lokacije u Beču, gde si nalazi većina istorijskih građevina. Zanimljivo je da najveću opasnost po istorijske objekte ne predstavljaju ratovi ili elementarne nepogode, već vandalizam odnosno nemar posetilaca koji često jedu na, igraju se ili penju po skulpturama.

Povezana vest:  Laguna na 61. Međunarodnom sajmu knjiga

PHOTO: WienTourismus/Christian Stemper i WienTourismus/Paul Bauer