„Jedrenjak?!“, uzviknula je guska Ljubinka.

„Ko se tome nadao!“

„A kako ćemo bez okeana?“, upitao je mačak Zgubidan. „Zar nam neće trebati nešto mokrije i slanije nego što je Panonsko more?“

„O tome ćemo kasnije misliti“, razdragano je poskočio gusarski pripravnik Dobrica. Uzeo je Muškatlu, stavio ju je u korpu na biciklu i rekao: „Idemo da vidimo jedrenjak!“


Gusarski pripravnik Dobrica i njegova gusarska družina – guska Ljubinka, mačak Zgubidan i ljubazna Muškatla – žive na Ostrvu, koje nije ucrtano u pomorske mape. Ono je skriveno talasima žita i nalazi se usred Panonskog mora. Tu morski psi plivaju na leđima i sunčaju stomake, u Luci raste Svetionik, a more je najdublje tamo gde su Visoki kukuruzi. Gusarska družina ima sve što se poželeti može, osim jedne stvari -nemaju brod, a bez broda nema avantura ni gusarske slave.

Povezana vest:  Glumci Ateljea 212 zahvaljuju na podršci

Zato su se veoma obradovali kada im je gusarski kapetan Nemilosrdni Maksa, strah i trepet sedam mora i dva okeana, ostavio u nasleđe svoj jedrenjak Morsko prase. Ali kada su požurili u Luku, umesto jedrenjaka koji obožava da plovi unazad, zatekli su jednu zelenu bocu, a u boci poruku od Grozomornog Božidara, iz koje su saznali da je Morsko prase oteto. Istog trenutka družina je hrabro krenula u svoju prvu avanturu s namerom da učini sve kako bi nadmudrila starog Maksinog neprijatelja i povratila voljeni jedrenjak.

Unuk čuvenog gusarskog kapetana Nemilosrdnog Makse, gusarski pripravnik Dobrica junak je novog serijala knjiga koje su namenjene čitačima početnicima. Prva u nizu pod nazivom Jedrenjak u kukuruzu uvešće nas u čudesan i zabavan svet ovih neobičnih panonskih gusara. Njihove avanture i obračuni sa Grozomornim Božidarom nastaviće se i u sledećim knjigama, pružajući nam mnogo zabave i divnih poetičnih slika oneobičenog sveta i junaka koji žive na obalama Panonskog mora.

Povezana vest:  Premijera mjuzikla SA DRUGE STRANE JASTUKA 9. oktobra u Pozorištu na Terazijama

Svojim prefinjenim i bogatim stilom, majstorskim pripovedanjem i pažnjom kojom se posvećuje svojim književnim junacima, Zlatko Vasić već je osvojio srca čitalaca, a ujedno i zauzeo mesto među najboljim savremenim stvaraocima književnosti za decu kod nas. Njegov roman za decu Čudesno putovanje dobio je 2017. godine dve prestižne nagrade: Neven i Dositejevo pero, a nedugo zatim uvršten je i u dopunski izbor lektire za učenike četvrtog razreda.

Avanture gusara Dobrice i njegove družine ilustrovao je Dobrosav Bob Živković. Poigravajući se tekstom, naš poznati ilustrator je u svom najboljem maniru parirao pisanoj reči, unoseći u slike Dobričinog sveta mnogo sebi svojstvenog humora, pa očekujemo da će ovi naslovi predstavljati prave književne poslastice i za ljubitelje pisane reči i za ljubitelje ilustracije.

Povezana vest:  Zoran Đerić: Dečja pozorišta se više ne bave samo bajkama, već i aktuelnim svakodnevnim temama

Zlatko Vasić je rođen 1973. godine u Apatinu. Piše poeziju i prozu za decu i odrasle. Svoje radove objavio je u preko trideset književnih časopisa, novina, zbornika i biltena. Od 2012. do 2017. godine pedeset njegovih priča za decu pročitano je u emisiji Dobro jutro, deco Radio Beograda 1. Pored nagrađivane knjige Čudesno putovanje, u ediciji Pričam ti priču Kreativni centar je objavio i njegov drugi roman za decu pod nazivom Šumski derbi.

Zlatko Vasić živi i radi u Apatinu