Autor bestselera prodatih u više od 45 miliona primeraka, tvorac legendarnog inspektora Harija Hulea, Ju Nesbe je pripremio novu književnu poslasticu za čitaoce – roman „Kraljevstvo“, mračnu priču o dvojici braće, neumoljivo uvučenih u obračun sa vlastitim demonima.

 Čitaoci u Srbiji imaju priliku da među prvima u svetu čitaju prevod s norveškog, koji i ovoga puta potpisuje Jelena Loma.

Braća Roj i Karl Opgard odrastaju na siromašnom imanju poviše norveškog planinskog sela Us. Pripovedač, stariji brat Roj, ćutljiv je i ima poteškoća s učenjem, ali je zauzvrat snalažljiv, snažan i neustrašiv, dok je Karl dobar đak, osećajan i omiljen u društvu. Ipak, otac Karla stalno optužuje da je slabić, dok Roj zauzima pokroviteljski stav prema njemu. Posle pogibije roditelja u saobraćajnoj nesreći, život im se, kao tinejdžerima, drastično menja. Roj počinje da radi u automehaničarskoj radionici kod njihovog strica i staratelja, a Karl odlazi u Sjedinjene Države na studije. Godine prolaze, Roj ne napušta selo, već živi mirno i povučeno na starom imanju i uspešno vodi benzinsku pumpu na mestu nekadašnje stričeve radionice koju je otkupila velika naftna kompanija. Karl se posle studija obogatio na severnoameričkom tržištu nekretninama. Kad selu zapreti finansijska propast zbog predstojećeg izmeštanja magistralnog puta, Karl se naprasno vraća u Us u skupom američkom automobilu, sa suprugom strankinjom i investicionim planom koji treba da obezbedi opstanak i preporod njegovom rodnom selu. Karlov plan izazove opšte oduševljenje, ali prizove, kod Roja i drugih, neka sećanja na događaje od pre petnaest i više godina, poput smrti roditelja, nekih starih, neuzvraćenih ljubavi, kao i na sumnjivi nestanak nekadašnjeg seoskog policajca Ulsena.

Povezana vest:  Željko Lučić u Verdijevoj tragediji uživo iz Metropolitena

Nesbe je predstavnik nordik noara, najpopularniji evropski savremeni pisac trilera. Dobitnik je brojnih nagrada, kritičari ga hvale da je proširio žanrovske okvire modernog kriminalističkog romana i ističu njegove književne kvalitete. Nesbe u svojim romanima kombinuje složenu radnju, izuzetnu napetost i briljantnu karakterizaciju likova sa dubokim moralnim raspravama i prikazom savremenog društva. Svetsku slavu stekao je serijalom o inspektoru Hariju Huleu koji do sada broji 12 knjiga.

Povezana vest:  Teatar na Terazijama - kraj i početak sezone na festivalima

Novi roman Jua Nesbea „Kraljevstvo“ možete pronaći od četvrtka 17. septembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.