Zašto je Herkul Poaro jedan od najvećih detektiva svetske književnosti i kako njegovim malim sivim ćelijama ništa ne može da promakne, proverite u nekim od najpopularnijih naslova Agate Kristi, koji se sada nalaze u okviru specijalnog kompleta „Odabrani slučajevi Herkula Poaroa“.

Komplet sadrži naslove „Gospođa Makginti je mrtva“, „Slonovi pamte“, „Treća devojka“, „Tužni čempres“, „Ubistvo Rodžera Akrojda“ i „Zlo pod suncem“. Od srede 23. septembra možete ga pronaći po posebnoj ceni od 1.999 dinara samo na sajtovima www.laguna.rs i www.delfi.rs. Članski i količinski popusti neće važiti.

U knjizi „Gospođa Makginti je mrtva“ udarcem u potiljak ubijena je gospođa Makginti, a sumnja odmah pada na njenog ćutljivog stanara Džejmsa Bentlija, na čijoj su odeći nađeni tragovi žrtvine krvi i kose. Pa ipak, nešto se ne slaže: Bentli jednostavno ne deluje kao ubica! Da li se odgovor možda krije u članku isečenom iz novina dva dana pre ubistva?

Povezana vest:  Premijera "Gospođe Ajnštajn" u Narodnom pozorištu

U romanu „Slonovi pamte“ Poaro je odlučio da otkrije istinu o slučaju koji je i nakon petnaest godina ostao nerešen. Slavni detektiv stoji na litici kraj mora gde se, pre mnogo godina, dogodila nesreća sa smrtnim ishodom, a ubrzo zatim su otkrivena još dva tela – muža i žene, ubijenih iz revolvera. Da li je to bio zločin iz strasti, sporazumno samoubistvo ili hladnokrvno ubistvo?

„Treća devojka“ nam donosi priču o tri mlade žene koje dele stan u Londonu. Prva je sposobna i ozbiljna sekretarica. Druga je umetnica. Treća prekida Herkula Poaroa dok doručkuje, priznajući mu da je izvršila ubistvo – i odmah zatim nestaje. Poaro postepeno saznaje priče koje okružuju zagonetnu treću devojku, njenu porodicu i njen nestanak. Pa ipak, potrebni su mu čvrsti dokazi da bi mogao da je proglasi krivom, nevinom ili neuračunljivom.

Povezana vest:  VELIKI RAT NA ENGLESKOM JEZIKU NOMINOVAN ZA NAJVEĆU INTERNACIONALNU NAGRADU ZA PROZU - Dublin literary award

Prelepa mlada Elinor Karlajl, junakinja knjige „Tužni čempres“, mirno je stajala pred sudom, optužena za ubistvo Meri Džerard, svoje suparnice u ljubavi. Dokazi su je teško optuživali: samo je Elinor imala motiv, priliku i sredstvo da ubije Meri smrtonosnom dozom otrova. Pa ipak, u toj neprijateljskoj sudnici, jedan čovek i dalje veruje da je Elinor nevina dok se ne dokaže da je kriva. Samo je Herkul Poaro stajao između Elinor i gubilišta.

„Ubistvo Rodžera Akrojda“ je roman koji je pokazao čistu genijalnost Agate Kristi. Rodžer Akrojd je bio čovek koji je previše znao. Znao je da je žena koju voli otrovala svog prvog muža. Znao je da nju neko ucenjuje, a sada zna i da je ona sebi oduzela život. Uskoro će mu večernjom poštom stići odgovor na pitanje ko je tajnoviti ucenjivač. Ali Akrojd je umro pre nego što je stigao da dovrši čitanje poruke – uboden je u vrat dok je sedeo u fotelji u svojoj radnoj sobi.

Povezana vest:  Kretivni centar objavio specijalno izdanje romana Jasminke Petrović Leto kada sam naučila da letim

U knjizi „Zlo pod suncem“ Poaro rešava slučaj ubistva Aline Maršal, koja je zadavljena na plaži. Još od Arlininog dolaska u hotel, atmosfera treperi od seksualne napetosti. Nekoliko gostiju imalo je motiv da ubije lepu glumicu – među njima i njen muž. Herkul Poaro ipak sumnja da ovaj prividni zločin iz strasti prikriva neko veće zlo.