U nedelju 25. oktobra u organizaciji Centra beogradskih festivala u Kombank dvorani biće održan koncert pod nazivom Dvanaest godišnjih doba. To je novi projekat violiniste Hačatura Almazjana, koji će sa ženskim orkestrom Almazyan Simphony, pored već slavnih raskošnih ostvarenja Antonija Vivaldija i Astora Pjacole, srpskoj publici premijerno predstaviti Nova godišnja doba savremenog jermenskog kompozitora Vače Šarafjana.

Program koncerta Dvanaest godišnjih doba, u režiji Marka Manojlovića će na poseban način obojiti fantastične umetnice: glumica Sloboda Mićalović, zvezda svetskih operskih scena – sopran Svetlana Aksenova, solistkinja baleta Narodnog pozorišta u Beogradu – balerina Tatjana Tatić, a peščanu animaciju izvodiće pobednica takmičenja Ukrajina ima talenat Ksenija Simonova. Svaka od njih nastupiće u jednom od godišnjih doba Šarafjana i tako oslikati savremeni kompozitorski izraz ovog kompozitora svetskog renomea. Prolećna pesma, Letnji ples, Jesenja arija i Zimski mesec, svaki je stav s posebnom namenom, odnosno interpretativnim saradnikom kao svojevrsnim solistom – pevačem, plesačem, crtačem i naratorom.

Povezana vest:  "Slučaj Vinča" Gorana Milašinovića u prodaji od 15. juna

Jermenski violinista i producent Hačatur Almazjan je umetnički direktor, vođa i solista popularnog i svestranog ženskog ansambla Almazyan simphony, sastavljenog od veoma talentovanih muzičara, koji je osnovao zajedno sa srpskom violončelistkinjom Tamarom Savić 2007. godine.

Deo su Sony Music Entertainment-a od 2013. godine i svoj prvi album su objavili u saradnji sa Francuskom nacionalnom televizijom.

Na početku svog delovanja pozvani su da otvore prvo izdanje festivala Kustendorf na Mokroj Gori. Posle niza uspešnih nastupa sledili su pozivi za nastupe u sedištu UNESCO-a u Parizu, Moskvi, za otvaranje i zatvaranje Filmskog festivala u Briselu, kao i na festivalima Skopsko leto, Sea Dance i Ohridsko leto. Vrhunac njihovog puta ka trijumfu je njihovo trostruko gostovanje na Exit festivalu 2008, 2015. i 2018. Ocenjeni kao uzbudljiv, zabavan i izuzetan ansambl, nastupali su u različitim krajevima sveta u gradovima kao što su Dubai, Hong Kong, Singapur, Atina, Amsterdam, Jerevan, Antverpen itd.

Povezana vest:  Projekat 'Kaduregel-Shefel' u SK Grad

Almazjan je u saradnji sa međunarodnom baletskom zvezdom Sergejom Polunjinom bio specijalni gost otvaranja festivala Exit 2018. godine. Snimili su sve numere za poslednji film Emira Kusturice Na mlečnom putu, koje je komponovao Stribor Kusturica.

Rođen u umetničkoj porodici, Hačatur Almazjan je studirao u Jerevanu i Moskvi. Studije je nastavio u Briselu kod Igora Ojstraha, Njujorku kod Miše Kejlina i Parizu kod Eduarda Vulfsona. Pobednik je Muzičkog takmičenja Belgijskog radija i televizije.

Povezana vest:  Šabačko pozorište gostuje u Pozorištu na Terazijama

Kao solista je nastupao sa nekim od najprestižnijih orkestara i dirigenata. Koncertirao je na brojnim festivalima i sa istaknutim solistima današnjice. Na prošlogodišnjem izdanju Festivala Kustendorf premijerno je svetu predstavio novo delo Đovanija Solime Tarantulae Cadenzas za violinu, violončelo i orkestar zajedno sa svojim proslavljenim rođakom Narekom Hahnazarjanom.

Almazjan je često angažovan kao savetnik i asistent brojnim savremenim kompozitorima koji koriste najnovije tehnologije veštačke inteligencije. Snimio je dva albuma za američku kuću „Sonoris“. Naizmenično svira na dve sjajne violine: Đuzepe Galjano iz 1774. godine iz kolekcije Are Simonjana i Gand & Bernardel iz 1886, koja je u vlasništvu porodice Garnije.

Ulaznice za koncert se prodaju na blagajni Kombank dvorane po ceni od 1000 dinara