Laguna je upravo objavila roman velikog kubanskog pisca Leonarda Padure „Čovek koji je voleo pse“, za koga je književni kritičar El País-a istakao da je „roman koji silinom grčke tragedije priča o ubistvu Trockog. Padura je još jednom pokazao zbog čega je genijalan pisac.“

Pre tačno 80 godina ruskog revolucionara Lava Trockog u Meksiku ubio je španski komunista i sovjetski tajni agent Ramon Merkader.

„To je bio ideološki, simbolički zločin“, rekao je svojevremeno Padura, koji je proveo godine istražujući to ubistvo za svoj roman „Čovek koji je voleo pse“.

Povezana vest:  Otvorena izložba o stradanju srpskog naroda na Kozari 1942

Priča o ubistvu Lava Trockog je u prvom planu romana, ali Paduri gotovo služi samo kao izgovor da kroz razuđenu epsku sliku najvažnijih događanja u svetu u prve četiri decenije XX veka, u širokom geografskom rasponu od današnjeg Kazahstana, preko Turske, nekoliko evropskih zemalja, pa do prekookeanskih Sjedinjenih Država, Meksika i Kube pratimo životopis jednog revolucionara i njegovog ubice, dva lika zadojena istim idealima, ali potpuno suprotno ostvarivanim.

Povezana vest:  UKS spreman da agresivnije brani interese članova

Između njih i sa njima, na različite načine, nalazi se pripovedač, Kubanac. Ispod površine priče pisac nas u barokno raskošnom okviru uvlači u sliku ljudskosti u njenom osnovnom značenju, sirovom i surovom, a opet bogato fasetiranom poput dragocenog dijamanta. Jer u njemu srećemo sve odnose koji nas dotiču i koje i sami u životu doživljavamo i proživljavamo: ljubav i mržnju, brak i roditeljstvo, politiku i ideologiju, fanatizam i bolest tela i uma. Kad nas roman toliko duboko uvuče u svoje tokove da se poistovetimo s njegovim likovima i situacijama, onda on, kao i svako vredno umetničko delo, ostavlja trajan trag u duši što svakako jeste odlika prave umetnosti.

Povezana vest:  Somborsko pozorište gostuje u Beogradu

Roman „Čovek koji je voleo pse“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.