U Atrijumu Narodnog muzeja, juče je (29.10.) je u prisustvu brojnih predstavnika diplomatskog kora i novinara, uručena Nagrada Jovan Ćirilov – za korak dalje, Beogradskog festivala igre. Odlukom žirija, nagradu za koreografske radove izvedene na predhodnom Festivalu, dobio je Jakopo Godani, direktor Drezden Frankfurt kompanije igre.

Godani je poznat beogradskoj publici kao jedan od najmarkantnijih evropskih autora savremene igre, ali i čest gost Beogradskog festivala igre. Takođe ga pamtimo po sedmodnevnoj instalaciji koju je kreirao i izveo sa igračima iz Frankfurta i Beograda, povodom otvaranja rekonstruisanog Muzeja savremene umetnosti na Ušću. 

Nagrada koja nosi ime Jovana Ćirilova se dodeljuje Godaniju za triptih radova koji je Drezden Frankfurt kompanija igre izvela u beogradskom Centru Sava 11. aprila, a u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu 12. aprila, 2019. godine. Tako je Godani postao peti po redu laureat Nagrade Jovan Ćirilov, nakon Jirži Kilijana, Dimitrisa Papajoanua, Šaron Ejal i Mari Šuinar.  

Ono što čini Godanijev rukopis posebnim, jeste visok nivo estetskog savršenstva i virtuozna dinamika. On je koreograf koji vaja složene igračke figure u brilijantne, nezaustavljive oblike. On usavršava svaki korak do krajnjih telesnih granica, otkrivajući suštinu identiteta svakog igrača, ali i trupe koju je stvorio…“, navodi se između ostalog u saopštenju žirija koji je pročitala balerina i baletski pedagog Marija Janković.

Povezana vest:  U užem izboru za nagradu Politikinog Zabavnika tri romana u izdanju Lagune

Vajarka Andrea Prokopijević je autor umetničkog dela koje je Jakopu Godaniju uručeno u Beogradu. 

Direktorka Beogradskog festivala igre, Aja Jung je između ostalog rekla: „Vreme je zaista komplikovano, ali deluje da je upornost jedini alat u našim rukama. Odgovornost je velika, jer ne smemo dozvoliti da pauza postane duža od predstave. Verujem da bi Jovan bio zadovoljan što smo ovoliko uporni i odgovorni prema svojoj profesiji… 17. Beogradski festival igre je prekinut pre svog početka u martu, ali se i dalje događa, u formi maratona. Znamo već da će ovo biti najduže izdanje, možda važnije od ostalih, jer pokazuje naš odnos prema umetnicima, partnerima i pratiocima“…

Aja Jung je navela da su se dvoumili oko toga ko će Godaniju uručiti nagradu. „Jakopo se u Beogradu oseća kao kod kuće, među prijateljima, on se druži sa mojim ćerkama, više nego sa mnom… pa je pitanje bilo ko će da mu preda nagradu. Ipak, setili smo se da je jedan ministar gledao svaki nastup njegove trupe iz Frankfurta u Beogradu i Novom Sadu, ali i mnoge druge nastupe na Festivalu igre, prateći dalji put i uspehe koreografa koje je u Beogradu upoznao…. Naravno da to nije bio ministar kulture, već ministar rada. U stvari, tokom prethodne 4 godine skoro da nismo videli ni jednog drugog političara u institucijama kulture…“

Povezana vest:  Veliki kanadski balet iz Montreala oduševio publiku 11.BFI

Zoran Đorđević je predao nagradu iz ruku malih balerina, Alise i Sare, čuvenom koreografu, sa željom da u godinama koje dolaze ostvari sve svoje kreativne ideje.

Zahvaljujući se na nagradi, Godani je izjavio: čast mi je sto sam deo ove kulturne porodice i drago mi je sto sam deo Beogradskog festivala igre. Idemo dalje i vidimo se uskoro na sceni! Nastup Drezden Frankfurt kompanije igre u beogradskom Centru Sava očekujemo svi sa nestrpljenjem, 22. decembra!

Umesto u martu, odnosno novembru, Drezden Frankfurt kompanija igre će nastupiti 22. decembra u Centru Sava. Za ovu priliku, Beogradski festival igre očekuje svetsku premijeru. Deo programa 17. Beogradskog festivala igre već je izveden u septembru, kada su nastupile trupe La Veronal iz Barselone, Un Poyo Rojo iz Buenos Ajresa, Kompanija Ervea Kubija iz Kana, Balet HNK iz Rijeke i produkcija Sanje Ninković sa igračima Baleta beogradskog Narodnog pozorištu. U novembru publiku očekuju nastupi Kompanije 111 iz Tuluza u Ateljeu 212 (6.11.), Kompanije Inbal Pinto iz Tel Aviva u Beogradskom dramskom pozorištu (7.11.) i Kompanije Silvije Gribaudi iz Venecije u Operi Madlenianum (9.11.). Trupa iz Venecije će odmah nakon Beograda, nastupiti i u Gornjem Milanovcu (10.11.), u Domu kulture i u okviru projekta Karavan igre, Nacionalne fondacije za umetničku igru i Fondacije Art Mentor iz Lucerna. Trupa Voetvolk iz Antverpena nastupa 19. decembra u Beogradskom dramskom pozorištu. 

Povezana vest:  44. rođendana Muzeja afričke umetnosti, a uskoro kreće i rekonstrukcija!

Organizatori su juče najavili da 18. Beogradski festival igre počinje premijerom Dimitrisa Papajoanua iz Atine, i da donosi brojne nove naslove. Za sada je sigurno da će u Beograd i Novi Sad stići kompanije i autori poput Akrama Kana, Magi Maren, Roberta Zapale, Adija Butrosa, Franka Šartijea, Đulijerma Botelja, Hofeša Šehtera… Takođe, publika očekuje deo programa sedamnaeste edicije, pre svega nastupe trupa iz SAD, Kanade i Brazila, koje su zbog pandemije sprečene da gostuju u inostranstvu tokom 2020. godine. 

PHOTO:  Beogradski festival igre