Objavljen 1. aprila (1857) na „dan budala“, kad se i odigrava celokupna radnja, roman „Čovek od poverenja“ Hermana Melvila prati mnogobrojne junake koji su se ukrcali na misisipijski parobrod Fidel.

Nižući različite predstavnike društva – kapitalistu, tvrdicu, vernika, filozofa, brđanina – Melvil svoj kolaž Amerike objedinjuje zagonetnom ličnošću za koju se sumnja da je tajanstveni obmanjivač koji je nedavno stigao sa Istoka. Ova osoba kameleonske sposobnosti i nepoznatog porekla vešto prilazi putnicima i kuša njihovo poverenje. Kroz obilje pripovesti i međusobnih nadmudrivanja, ponekad urnebesnih, ponekad zastrašujućih, pomalja se pravo lice savremenog čoveka.

Povezana vest:  KONCERTI VIOLINE I VIOLE UZ KLAVIRSKU PRATNJU U „GUARNERIUSU" UZ PODRŠKU NELTA

Ova „komedija misli“, kako je naziva sam pisac, uvek se iznova čita i svaki put potvrđuje kao delo istinskog genija.

„Čovek od poverenja“ je drugi roman iz edicije „Feniks“, koja je nastala da bi savremenoj publici učinila dostupnim dela novootkrivenih klasika svetske književnosti kao i zaboravljena dela već priznatih pisaca.

Rođen u Njujorku (1819–1891), Herman Melvil je imao život prepun pustolovina. Prijavio se na kitolovac i plovio je južnim Pacifikom. Živeo je na Tahitiju i Havajima i bio u Američkoj mornarici. Godine 1844. prestao je da plovi i počeo da piše o svojim pomorskim iskustvima u raznim romanima: „Tajpi“ (1846), „Omu“ (1847), koji je pobrao velike uspehe, i svom remek-delu „Mobi Dik“ (1851).

Povezana vest:  Akcija 20% + 30% sniženja povodom Svetskog dana knjige produžava se do 25. aprila!

Roman „Čovek od poverenja“, sa predgovorom urednice Jasmine Radojičić, možete pronaći od subote 31. oktobra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.