Čak i zaustavljen sat ponekad tačno pokazuje vreme.

Sve priče pisca koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti sada su objavljene u jednoj knjizi. Jedinstveno jednotomno ćirilično izdanje Pavićevih priča deo je edicije Tragovi, koju je Vulkan izdavaštvo posvetilo remek-delima srpske književnosti.

Kada jednom zakoračite u književni svet Milorada Pavića, više nikada nećete izaći iz njega i bićete zauvek izmenjeni. „Neophodno je da se sećamo stvarnosti u snu i sna u stvarnosti. I u životu i u književnosti. Jedino tako ćemo imati zaokružen život. Nije vam potreban doktorat da biste sanjali. Tako je i sa mojim knjigama“, govorio je Pavić.

Povezana vest:  „Dani ljubavi" u knjižarama Delfi

Iako važi za jednog od naših najznačajnijih romansijera, i iako se književna kritika pitala kako će izgledati njegov književni život posle Hazarskog rečnika, Milorad Pavić, pisac imaginacije i misticizma, ostao je dosledan sebi – nastavio je da od književnosti pravi istinu. Pri tome, nikada nije napustio formu kratke priče – priče su neprestano nastajale, razgranavale se i izrastale u čudesne svetove, koji su zapravo bili njegov dom, a danas su naša otadžbina.

Osetiš li u sebi plamen, trči, jer ne znaš kada će se plamen ugasiti i ostaviti te u mraku.

Povezana vest:  Bestseler Njujork tajmsa „Nestala“ u prodaji

Ovo izdanje je posebno jer sadrži i predgovor Gorana Petrovića. U tom predgovoru jedan od naših najvećih savremenih pisaca je zapisao: „Milorad Pavić je verovao u to da je ukupna književnost palimpsest, da tekst prekriva tekst, da samo što je jedna priča napisana – između redova se već pomaljaju izdanci nove, koja će već sutra imati zaperke.“

Pavić je govorio da bi čitalac i pisac mogli da pomognu jedan drugome, jer vreme kompjutera nam pomaže, stvara jednog novog čitaoca, obrazovanog i spremnijeg da i sam doprinese jednoj knjizi, a ne da isključivo gleda kompetentnost pisca. „Jednoj knjizi, dakle, potrebna je ljubav čitaoca a ne njegovo obožavanje. Konačno, pisac i čitalac uvek su u istom položaju u ovom zastrašujućem svetu u kome lepota uvek pretiče a ljubavi nedostaje.“

Povezana vest:  Novi roman Marka Šelića Marčela i druženje sa čitaocima

Tragovi nas uče da pažljivo osluškujemo sve ispričane priče, jer svaka od njih je pokušaj da se odgonetne smisao ljudskog postojanja. Sve priče Milorada Pavića, koje razmatranjem prošlosti tumače sadašnjost i predviđaju budućnost, dostupne su na sajtu vulkani.rs i u svim knjižarama Vulkan.