harfa

Deseti festival harfe od 2. do 20. aprila u Beogradu

Deseti međunarodni festival harfe, na kome će nastupiti harfisti iz Francuske, Litvanije, Slovenije, Belgije, Japana, Češke i Srbije, biće održan od 2. do 20. aprila u Beogradu.

Festival će biti otvoren nastupom francuske harfistkinje Izabel Moreti u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, koja će izvesti dela Mocarta, Gabriela Forea, Paula Hindemita i Alberta Kabela.

Povezana vest:  ŠUMSKI DERBI - nov roman nagrađivanog pisca Zlatka Vasića

Beogradskoj publici će se do 20. aprila predstaviti i Anelin Lenarts (Belgija), Agne Keblite (Litvanija), Jasna Korado Merlak (Slovenija), Rino Kagejama (Japan), Jana Bouškova (Češka), kao i Staša Mirković Grujić, Ljiljana Nestorovska, Gorana Ćurgus, Ivana Pavlović, Milena Stanišić i Dijana Sretenović iz Srbije.

U okviru festivala biće održano nekoliko koncerata na kojima će nastupiti najbolji učenici i studenti harfe iz Srbije, dobitnici brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Povezana vest:  „Street Smart“ poziva na umetničko praznično druženje „Urban Christmas (M)Art“ – prvi novogodišnji street art market

Poseban programski fokus na ovogodišnjem Festivalu predstavlja muzika za harfu srpskih kompozitora. Ideja je da se u tematski koncipiranim koncertnim večerima napravi presek domaćeg stvaralaštva za ovaj instrument koje je stilski i vremenski raznorodno.

Na ovogodišnjem festivalu biće izvedene solističke i kamerne kompozicije brojnih srpskih autora, uključujući i dve svetske premijere: reč je o kompozicijama „Molim da pitam“ Anje Đordević, za glas i harfu i „Jurij“ za glas, flautu i harfu Dragane Jovanović.

Povezana vest:  Muzej romske kulture privukao i studente iz Zagreba

Osnivač i organizator Međunarodnog festivala harfe je Udruženje harfista i prijatelja harfe, a koproducent festivala je Jugokoncert.

Na ovoj manifestaciji, u prvoj deceniji od osnivanja, nastupili su neki od najpoznatijih virtuoza na ovom instrumentu kao što su Jana Bouškova, Patricija Tasini, Suzana Maldonian, Leticija Belmondo i drugi.