Perom našeg nobelovca, Ive Andrića, ispisana su dela koja svedoče o jednom vremenu, predstavljaju zalog za budućnost i zauvek ostaju etalon književnosti ovog područja i svrstavaju je u sam vrh svetske umetničke baštine XX veka.

U Travničkoj hronici pronalazimo sliku sveta kao pozornice na kojoj se smenjuju sudbine sasvim običnih i malih ljudi. Međutim, na toj istoj pozornici istorija se rašila otkrivajući svoje naličje. Tako je zapodenuto pripovedanje i ispričana je priča u kojoj je Ivo Andrić postavio mnoga pitanja, ali i ono esencijalno – kako dokučiti smisao postojanja u svetu u kojem je ljudska sloboda ograničena i osujećena?

Povezana vest:  O ljubavi, sumnji i ljubomori - "Tvoj sam" Mirjane Bobić Mojsilović u prodaji od 15. juna

U eseju Razgovori sa Gojom Ivo Andrić zapisao je da su proste i uboge sredine pozornice za čuda i velike stvari. Ta misao je značajna jer predstavlja osnovu za sagledavanje i razumevanje celokupne piščeve poetike, u okviru koje se posebno ističe Travnička hronika, delo čija je radnja smeštena između stešnjenih i uskih travničkih kasaba.

Na Drini ćuprija je roman u koji je Ivo Andrić utkao priču o čoveku koji je odlučio da izgradi most na Drini kako bi spojio sebe nekadašnjeg sa sobom sadašnjim, i tako zauvek i sigurno vezao Bosnu sa Istokom, mesto svoga porekla sa mestima svoga života.

Povezana vest:  KUD Gradimir obeležilo 70 godina postojanja

Sudbina Mehmed-paše Sokolovića predodredila je da njegov život bude prekinut pre otelotvorenja njegove ideje. On je napustio ovaj svet, a veliki most na Drini ostao je – kao simbol trajanja – i oko njega će se isplesti bezbroj priča o ljudima, njihovim sudbinama i istorijskim zbivanjima.

Ivo Andrić je rođen 1892. godine u Travniku. Osnovnu školu završio je u Višegradu, koji je obeležio njegovo stvaralaštvo.

Povezana vest:  Filip David, dobitnik regionalne književne nagrade „Meša Selimović“ za najbolji roman 2014.

Početkom 1920. godine započinje diplomatsku karijeru postavljanjem u poslanstvu pri Vatikanu. Vreme između dva svetska rata proveo je u službi u konzulatima i poslanstvima Kraljevine Jugoslavije u Rimu, Bukureštu, Gracu, Parizu, Madridu, Briselu, Ženevi i Berlinu.

Andrić je 1961. godine dobio Nobelovu nagradu. Celokupni iznos nagrade poklonio je iz dva dela bibliotečkom fondu Bosne i Hercegovine. Umro je 13. marta 1975. godine u Beogradu.

Romani Travnička hronika i Na Drini ćuprija deo su edicije Tragovi, posvećene klasicima srpske književnosti. Možete ih kupiti putem sajta www.vulkani.rs.