Nova izložba poznatog beogradskog slikara Miše Mihajla Kravceva – „Kravcev u plavom“ biće otvorena 17. novembra u Centru lepih umetnosti „Guarnerius“ (Džordža Vašingtona 12) u 19 časova. Ovog puta biće izložene isključivo plave slike ovog umetnika po ličnom izboru doajena srpske likovne scene Momčila Moše Todorovića, čija je galerija “Radionica duše” i organizator izložbe. Izložbu će otvoriti Maja Živanović, likovni kritičar, a dela poznatog umetnika biće dostupna posetiocima do 1. decembra.

U poslednjih nekoliko godina, Kravcev je imao izuzetne uspehe u inostranstvu. Osim zapažene velike samostalne izložbe u Milanu, marta 2019, koju su otvarali neki od najpriznatijih evropskih likovnih kritičara, učestvovao je na velikoj međunarodnoj kolektivnoj izložbi u velelepnoj palati Zenobio, u sklopu Venecijanskog Bijenala 2019, kao i na međunarodnoj kolektivnoj izložbi u Materi, prošlogodišnjoj kulturnoj prestonici Evrope. Njegove slike bile su izložene ove godine i na međunarodnoj izložbi u Veneciji u sklopu pratećeg programa nedavno završenog filmskog festivala, velikoj Božićnoj izložbi u Milanu, kao i mnogim drugim. Bio je izuzetno zapažen na velikoj aukciji slika, koju su neki od vodećih evropskih kritičara organizovali na SKY televiziji, a ista TV njemu emitovala je o njemu i posebnu reportažu, a uskoro mu predstoji i učešće na Memorijalu Vasilija Kandinskog gde će takodje biti izložena dela nekih od najvećih savremenih umetnika sveta.

Povezana vest:  U prodaji najnoviji roman Stivena Kinga – Institut

Slike Kravceva mogu se naći na svim kontinentima, što dosta govori o popularnosti njegovog rada. O samoj izložbi „Kravcev u plavom“, kaže da je “izbor određenih slika ponekad i pitanje ukusa”.

“Ja nemam posebnu plavu fazu, slikam po raspoloženju i slikam sve, a poznat sam upravo po koloritu. Maja Živanović, naša poznata likovna kritičarka, veoma ceni moje slike sa motivima flamingosa i konja, opet,  selektori Bijenala u Veneciji ističu moj kolorit.. I da mi je bilo ko osim gospodina Todorovića predložio izložbu samo jedne vrste slika, najverovatnije je da ne bih pristao. Ipak, dozvoljavam sebi da vizionar njegovog kalibra vidi i nešto što će se možda tek pokazati u budućnosti”, kaže ovaj popularni umetnik.

Povezana vest:  Romansirana biografija Fride Kalo u prodaji od 20. maja

“U svakom slučaju jedno je sigurno – iako su sve moje slike po stilu specifične i unikatne, možda su upravo te moje plave, jednopotezne slike, kako ističe i sam Moša Todorović, možda i nešto najunikatnije u čitavom mom opusu. Nadam se da će moj Beograd posle mnogih mojih nastupa u inostranstvu dobiti od mene i ‘Radionice duše’, jedan poseban i lep kulturni događaj i ugođaj, kao i jedan mali magični, plavi deo moje duše“, naglasio je Kravcev.

Povezana vest:  TEATAR „LEVO“, „Seks i Selo“ slavi petogodišnjicu

Posetiocima će, tokom trajanja izložbe, biti dostupna i velika ilustrovana monografija Miše Mihajla Kravceva, koju je prošle godine objavila izdavačka kuća “Dereta”, a koja će na izložbi moći da se nabavi sa specijalnim sajamskim popustom.