Jubilaran 70. Lagunin književni klub imaće za temu roman „Zbogom, aveti“ savremene italijanske autorke Nadije Teranove, a razgovor o knjizi održaće se na Instagram profilu laguna_knjige u petak 4. decembra od 19 sati.

U središtu radnje nalazi se junakinja koja se vraća u rodni grad i suočava sa avetima prošlosti.

Ida je upravo sletela u Mesinu, svoj rodni grad. Njena majka želi da proda porodičnu kuću. Pre dvadeset tri godine nestao joj je otac. Nije mrtav: jednostavno je otišao jednog jutra i više se nije vratio. Njegovo ime više nisu izgovarale. Njihov bol pretvorio se u tišinu. Njihov bes u osećaj da je otac sve vreme tu negde, samo neprimetan. Dok prebira po stvarima tražeći ono što želi da zadrži kao uspomenu, shvata da je došlo vreme da se suoči sa prazninom koja je progoni celog života.

Povezana vest:  "To što podigne čoveka metar od zemlje - to je književnost"

O romanu „Zbogom, aveti“ razgovaraćemo sa dr Bojanom Radenković Šošić, docentom Katedre za italijanistiku Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Nadija Teranova je jedna od najnagrađivanijih i najpriznatijih savremenih italijanskih spisateljica. Rođena je 1978. u Mesini i živi u Rimu. „Godine obrnutim redosledom“ je njen prvi roman, koji joj je doneo veliku popularnost, a „Zbogom, aveti“ i tri književne nagrade – Martoglio, Subiaco Città del libro i Alassio Centolibri 2019. Knjiga „Zbogom, aveti“ bila je i u najužem izboru za nagradu Strega 2019.

Povezana vest:  Biće još književnih nastavaka "Sumraka"?

„Zbogom, aveti“ je na popustu 30% do 4. decembra u knjižarama Delfi, na sajtu laguna.rs i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.