Izdavačka kuća Arete upravo je objavila knjigu „Tajni život Salvadora Dalija”, ranu autobiografiju jednog od najznačajnijih umetnika 20. veka.

Rana autobiografija Salvadora Dalija nosi naziv „Tajni život Salvadora Dalija” i vodi nas sve do umetnikovih kasnih tridesetih godina.

Knjiga je zapanjujuća i nepredvidiva, kao i njegova umetnost.

Pošto je prvi put objavljena, recenzent je primetio: „Nemoguće je ne diviti se ovom slikaru kao piscu. U celini, on ispoljava snobizam, samoobožavanje, komediju, ozbiljnost, fanatizam, ukratko, koncept života i ukupnu sliku o sebi koju nastoji da prikaže.” 

Ovde su prikazani neki od fascinantnih uvida u genijalnog, ambicioznog umetnika koji sam sebe neumorno promoviše dizajnirajući pozorišne scenografije, enterijere prodavnica i nakit jednako lako kao što je pravio nadrealističke slike i filmove.

Povezana vest:  Šta zaista znači biti usamljen - novi roman Ivana Ivanjija "Usamljenost manjine"

To je um koji bi u jednom trenutku mogao da zamisli i s velikom tehničkom virtuoznošću stvori slike spokojne rafaleovske lepote, a u drugom trenutku košmarne pejzaže mekih satova, zapaljenih žirafa i leševa prekrivenih muvama.

Salvador Dali jedan je od najznačajnijih umetnika 20. veka, a često ga nazivaju i velikim majstorom nadrealizma. Njegova umetnička dela pokazala su da je on jedan od najkreativnijih slikara svog vremena. Među ostalim umetnicima, izdvaja se svojom neobičnom ličnošću; naime, Salvador je bio genije na granici ludila.

Povezana vest:  Saga o Čerčilu, porodici i otporu – „Dani slave i očaja“ Erika Larsona u prodaji od 6. jula

Njegove karakterne osobine, egocentričnost, depresivnost i mazohizam, jasno se vide u njegovim delima. Osim što se bavio slikarstvom, scenografijom, dizajnom, vajarstvom i filmom, bio je i pisac. Od pisanih dela, pored scenarija za balete, tu je i nekoliko knjiga: „Skrivena lica“,  „Tajni život Salvadora Dalija“ i „Dnevnik genija“.

Jedan je od malobrojnih ljudi kojima su za života sagradili dva muzeja.

Povezana vest:  Beograd ponovo dobio kabare,vip premijera „Beograda u jednom pravcu" okupila brojne poznate ličnosti

Za sve koji su zainteresovani za umetnost 20. veka i za jednu od njenih najdarovitijih i najharizmatičnijih figura, „Tajni život Salvadora Dalija” je obavezna literatura.